Η αλλαγή που θα σας κάνει να χάσετε κιλά

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο 04 Μαρτίου 2017

Σάββατο 04 Μαρτίου 2017

Η αλλαγή που θα σας κάνει να χάσετε κιλά

Οι ζωές μας είναι χαοτικές, τρέχουν με γρήγορα βήματα,  είναι γεμάτες στρες και μας οδηγούν στο να τρώμε γρήγορα και να παίρνουμε κιλά. Αυτός ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μας γεμίζει με στρες, μας κάνει δυστυχισμένους και φυσικά μας προσθέτει βάρος. Αγχωνόμαστε, καταφεύγουμε στο φαγητό, παίρνουμε κιλά και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο; Η απάντηση είναι απλή και δεν έχει να κάνει αμιγώς με τις τροφές, αλλά αφορά τη χαλάρωση.

Γιατί  χαλάρωση και τι εννοούμε με αυτό τον όρο;

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι συνδεδεμένος με την ταχύτητα. Το άγχος έχει κατακλύσει τις ζωές μας και το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι να βρούμε τεχνικές χαλάρωσης. Παρόλα αυτά η ηρεμία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Εάν μάθουμε να τρώμε αργά, θα μπορέσουμε να χάσουμε κιλά. Και αυτό γιατί δίνουμε την ευκαιρία στον εγκέφαλο να αναγνωρίσει ό,τι τρώμε, που σημαίνει ότι νιώθουμε πλήρεις καταναλώνοντας λιγότερη ποσότητα. Επίσης απολαμβάνουμε το φαγητό και είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε έχουμε πραγματικά χορτάσει.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έτρωγαν γρήγορα και νόμιζαν ότι απολάμβαναν το φαγητό. Όμως όταν δοκίμασαν να τρώνε με ηρεμία, διαπίστωσαν ότι τους αρκούσε μόνο μια μπουκιά από το αγαπημένο τους γλυκό.

Πώς όμως θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να τρώτε με ηρεμία; Είναι αλήθεια ότι αν έχετε περάσει όλη σας τη ζωή τρώγοντας γρήγορα και έχετε μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου επικρατούσε το άγχος και η ταχύτητα, είναι δύσκολο να αλλάξετε συνήθειες. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και κατ επέκταση να χάσετε κιλά.

Μην τρώτε μπροστά στον υπολογιστή, μέσα στο αυτοκίνητο ή στο κρεβάτι. Όταν φτάσει η ώρα του φαγητού βρείτε ένα χώρο για να καθίσετε, όπως ένα τραπέζι ή ένα παγκάκι και επικεντρωθείτε στο φαγητό σας. Απολαύστε το γεύμα σας με ηρεμία και αφού τελειώσετε συνεχίσετε τη δουλειά σας.

Αν πριν από κάθε γεύμα έχετε άγχος, προσπαθήστε να ελέγξετε το μυαλό σας, παίρνοντας βαθιές, αργές αναπνοές, ώστε να φάτε με ηρεμία. Για παράδειγμα πάρτε 10 βαθιές ανάσες πριν την πρώτη σας μπουκιά και κάθε φορά που αισθάνεστε ένταση. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το φαγητό και να τρώτε αργά, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα.

Κάντε μια λίστα με χαλαρωτική μουσική και ακούστε την κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Θα σας φανεί χρήσιμο, ιδιαίτερα αν τρώτε μόνοι, γιατί είναι ένας ωραίος τρόπος να χαλαρώσετε.

Προγραμματίστε τα γεύματα σας. Πηγαίνετε στη δουλειά, έχετε να φροντίσετε τα παιδιά, να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και η λίστα με τις υποχρεώσεις φαντάζει ατελείωτη ώστε φτάνετε στο σημείο να ξεχνάτε να φάτε ή να τρώτε άτσαλα και γρήγορα. Αν μάθετε να προγραμματίζετε τα γεύματα σας, θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να απολαμβάνετε με ηρεμία το φαγητό σας.

Κάνοντας μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή, τρώγοντας πιο αργά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αντιστρέφουμε αυτό τον τρόπο ζωής και να χάσουμε τα περιττά κιλά. Δεν είναι δύσκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσουμε τους τόνους και να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για κάθε γεύμα.   

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss