Οι κυριότεροι μύθοι σχετικά με την απώλεια βάρους

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Οι κυριότεροι μύθοι σχετικά με την απώλεια βάρους

Είναι η εποχή που προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και καταλήγουμε να πιστεύουμε ότ,τι διαβάζουμε και ό,τι μας προτείνουν φίλοι και γνωστοί. Έφτασε λοιπόν ο καιρός να σταματήσετε να πιστεύετε σε διατροφικούς μύθους, κυρίως αυτούς που αφορούν την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα διαβάσετε τις πιο διαδεδομένες φήμες, που σχετίζονται με τη διατροφή και την απώλεια κιλών.

Ένας διαδεδομένος μύθος είναι ότι αν ασκούμαστε μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε. Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, γιατί ακόμα και αν πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο δεν μπορείτε μετά να τρώτε ό,τι σας αρέσει και να περιμένετε να χάστε βάρος. Το σημαντικό είναι να μην παρασύρεστε και μετά την προπόνηση κάνετε επιδρομή στο ψυγείο.

Έφτασε η στιγμή να διαλευκάνουμε το μύθο ότι ένα κιλό μυών ζυγίζει περισσότερο από κιλό λίπους. Ένα κιλό είναι ένα κιλό, είτε αυτό αποτελείται από μύες είτε από λίπος. Τούτου λεχθέντος οι μύες είναι πυκνότεροι από το λίπος και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι δύο γυναίκες που ζυγίζουν το ίδιο μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικές, εφόσον η μια από τις δυο έχει υψηλότερη αναλογία της άπαχης μυϊκής μάζας.

Η πεποίθηση ότι η κατανάλωση λίπους θα αποθηκευτεί σε λίπος, δεν είναι σωστή. Οι διαιτητικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση 20 έως 35% λίπους καθημερινά, διότι είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Φυσικά παίζει ρόλο και το είδος του λίπους που θα καταναλώσετε. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι υγιή λίπη και βρίσκονται σε τροφές όπως ελιές, καρύδια και ψάρια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε, ότι τα καλά λιπαρά οξέα συμβάλουν στην απώλεια βάρους.

Η αντίληψη ότι το βράδυ το πεπτικό μας σύστημα μας επεξεργάζεται και απορροφά με διαφορετικό τρόπο το φαγητό από ότι το πρωί, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Άρα αυτό που πρέπει να δεχτούμε ως αλήθεια είναι ότι η πρόσληψη κιλών εξαρτάται από το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε όλη την ημέρα. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να τρώτε 3 με 4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να μην επιβαρύνετε την πέψη.

Η αύξηση του βάρους και του λίπους της κοιλιάς είναι αναπόφευκτη μετά από τα 40; Ας είμαστε ειλικρινείς εδώ: Δεν πρόκειται να ξυπνήσετε για τα 40ά γενέθλιά σας με επιπλέον 10 κιλά. Η αλήθεια είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να χάσουμε κιλά και σε αυτό συμβάλλει και η περιεμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση θα βάλουν κάποια κιλά κυρίως στην περιφέρεια μέσης. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν πρέπει να συνδυάζεται πάντα με αύξηση βάρους. Οι μελέτες δείχνουν, ότι όσο περισσότερο ασκείστε και ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τόσο πιο εύκολα θα κρατήσετε τα κιλά που επιθυμείτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss