Καστανό ρύζι vs λευκό ρύζι: ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Καστανό ρύζι vs λευκό ρύζι: ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Το ρύζι έχει διάφορα χρώματα και μεγέθη, όμως οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το καστανό και το λευκό. Το λευκό είναι πιο διαδεδομένο, αλλά τα τελευταία χρόνια το καστανό έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς. Ποιο όμως είναι το καλύτερο και σε τι διαφέρουν;

Τόσο το λευκό όσο και το καστανό ρύζι αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από υδατάνθρακες, με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Η ακριβής διατροφική κατανομή ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για την παροχή ακριβών πληροφοριών όσο αφορά τα συστατικά. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις βασικές διατροφικές διαφορές ανάμεσα στο καστανό και στο λευκό ρύζι.

Φυτικές ίνες

Το καστανό ρύζι είναι γενικά πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό, συγκεκριμένα περιέχει περίπου 2 έως 3 γραμμάρια περισσότερες ίνες. Και όπως είναι γνωστό οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθάνε στην διαχείριση του σωματικού βάρους, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τον κίνδυνο για διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, και οι άνδρες που είναι 51 χρόνων και άνω χρειάζονται 30 γρ. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 χρειάζονται συνήθως 25 γραμμάρια την ημέρα και οι γυναίκες που είναι 51 χρόνων και άνω 21 γραμμάρια. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και η θερμιδική πρόσληψη, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουροι.

Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και την αντιοξειδωτική λειτουργία. Το καφέ ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, ενώ το λευκό ρύζι δεν είναι.

Σελήνιο

Το καστανό ρύζι είναι μια καλή πηγή σεληνίου, η οποία διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στην παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και βοηθάει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικούς συστήματος. Το σελήνιο συνεργάζεται επίσης με τη βιταμίνη Ε για την προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Μαγνήσιο

Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, το καστανό ρύζι είναι συνήθως μια καλή πηγή μαγνησίου. Η μέση μερίδα μαγειρεμένο καστανό ρύζι μπορεί να παρέχει περίπου το 11 τοις εκατό της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές ζωτικές λειτουργίες, όπως:

Πήξη αίματος

Σύσπαση των μυών

Κυτταρική παραγωγή

Ανάπτυξη των οστών

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού καθορίζεται από το φύλο και την ηλικία. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν συνήθως έχουν ανάγκη από υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 270 και 400 mg ημερησίως.

Φυλλικό οξύ

Το εμπλουτισμένο λευκό ρύζι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει 195 έως 222 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος, ή περίπου το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Tο φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που θεωρείται απαραίτητη γιατί συμβάλλει:

Στην ομαλή νευρολογική ανάπτυξη.

Στη βελτίωση του κυκλοφορικού και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος του οποίου οι υψηλές τιμές ενοχοποιούνται για στεφανιαία νόσο.

Συμπερασματικά: Το καστανό ρύζι είναι γενικά πιο θρεπτικό από το λευκό. Αφού όπως αναφέραμε παραπάνω είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά και δεν είναι τεχνητά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως το λευκό ρύζι είναι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss