Μπορεί η απώλεια βάρους να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας;

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Μπορεί η απώλεια βάρους να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας;

Όταν αρχίζετε να χάνετε βάρος μειώνονται όπως είναι λογικό και οι θερμίδες που καίτε, όμως τι πραγματικά συμβαίνει με το μεταβολισμό; Η αλήθεια είναι ότι οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την απώλεια βάρους και την επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι λίγες και δεν έχουν βγει ακόμα συμπεράσματα. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα αλλά και εκείνα που χάνουν βάρος έχουν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό, κάτι που καθιστά δύσκολη την προσπάθεια απώλειας κιλών. Άλλες όμως έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι χάνουν κιλά δεν επηρεάζεται ο μεταβολισμός τους. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μεταβολισμός εξαρτάται και από γενετικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι αν εσείς και ο καλύτερος σας φίλος χάσετε τα ίδια κιλά, ο κάθε οργανισμός θα αντιδράσει διαφορετικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πλέον η ταχύτητα με την οποία χάνετε βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε ό,τι συμβαίνει στο μεταβολικό ρυθμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που χάνουν γρήγορα βάρος μέσω έντονου περιορισμού των θερμίδων έχουν σημαντική μεταβολική επιβράδυνση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δημιουργείται ένα δραματικό έλλειμα θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση πείνας και προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνουμε για να χάσουμε κιλά

Όμως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού οι επιστήμονες δεν έχουν φτάσει σε κάποιο τελικό συμπέρασμα. Μέχρι όμως να γίνει κάτι πιο οριστικό, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να χάνετε τα κιλά αργά και σταθερά. Μια σταθερή απώλεια βάρους είναι πιο βιώσιμη. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, δηλαδή να δημιουργείται έλλειμμα 500 θερμίδων την ημέρα. Σημαντική είναι επίσης και η σωματική δραστηριότητα, αφού αυξάνει τη μυϊκή μάζα και έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss