Γιατί δεν πρέπει να ακολουθείτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί δεν πρέπει να ακολουθείτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες

Όλοι τις έχετε ακούσει ή διαβάσει και κάποιοι τις έχετε εφαρμόσει με σκοπό να χάσετε βάρος. Ο λόγος γίνεται για τις πρωτεϊνικές δίαιτες, που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών και βασίζονται στο διατροφικό σχήμα κρέας με σαλάτα, αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, κυρίως τους υδατάνθρακες. «Χάνεις γρήγορα κιλά χωρίς να πεινάσεις και διατηρείς το βάρους σου για πολλά χρόνια» αυτό υπόσχονται οι περισσότερες πρωτεϊνικές δίαιτες, όπως η Dukan, Atkins, η South Beach, η Zone κ.α. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ακολουθείτε τέτοιου είδους διατροφικά σχήματα. Θέλετε να μάθετε το λόγο;

Σύμφωνα με ένα άρθροστο περιοδικό Epilepsia, οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ήταν γνωστές από το 500 π.χ. γιατί τις χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία για την επιληψία και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συστήνονται. Η δίαιτα Atkins εφευρέθηκε το 1972, ως αποτέλεσμα της έρευνας με στόχο να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα με υπέρταση. Πριν από την Atkins, οι γιατροί έδιναν στους υπέρβαρους ασθενείς τους διατροφικά σχήματα πολύ χαμηλά σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν. Έτσι όταν ανακάλυψαν ότι μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες είχε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς να νιώθουν πείνα, την εφάρμοσαν αμέσως.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα χάσετε κιλά ενώ κοιμάστε

Ωστόσο σήμερα οι ειδικοί δεν προβληματίζονται τόσο, για το εάν όλες αυτές οι δίαιτες καταφέρνουν εντέλει να μειώσουν το σωματικό βάρος. Αλλά ανησυχούν ότι συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διάφορων μορφών καρκίνου, στη μείωση της οστικής πυκνότητας και ότι επιδεινώνουν τα προβλήματα στους νεφρούς. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα στις πρωτεϊνικές δίαιτες είναι ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρήγορη απώλεια βάρος συνήθως οδηγεί σε μια επαναπρόσληψη των κιλών που χάθηκαν. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων απαγορεύουν την κατανάλωση πολλών τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το στερητικό σύνδρομο. Έτσι μετά την ολοκλήρωση τους οι περισσότεροι έχουν την επιθυμία να φάνε σε διπλάσια ποσότητα ό,τι τους απαγορεύτηκε.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ακόμα και αν τελικά αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια πρωτεϊνική διατροφή δεν πρέπει να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι όταν λείπουν οι  υδατάνθρακες από τον οργανισμό, χρησιμοποιούνται τα λίπη ως πηγή ενέργειας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται οι κετόνες για την απαραίτητη ενέργεια. Όμως όταν οι κετόνες είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, είναι επικίνδυνες για την υγεία. Έτσι ενώ μια βραχυπρόθεσμη πρωτεϊνική δίαιτα μπορεί να μη βλάψει τους υγιείς ανθρώπους, εάν όμως γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ανεξάρτητα όμως από το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε, δεν πρέπει να σας απασχολούν μόνο τα κιλά ούτε να τα θυσιάζετε όλα στο βωμό απώλειας βάρους. Πρωτίστως αυτό που έχει σημασία είναι η υγεία. Και επειδή οι πρωτεϊνικές δίαιτες περιορίζουν δεν περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων, έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ βασικό να μάθετε να τρώτε σωστά και αυτό θα το πετύχετε μόνο εάν υιοθετήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα μπορείτε να το ακολουθείτε εφ όρου ζωής. 

Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος RD BSc

More for you

 
 

Don't Miss