Αυτός ο νέος τύπος μπανάνας μπορεί να σώσει τις ζωές 700.000 παιδιών το χρόνο

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αυτός ο νέος τύπος μπανάνας μπορεί να σώσει τις ζωές 700.000 παιδιών το χρόνο

Μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι η βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας, του υγιούς δέρματος και πολλά άλλα. Επίσης μειώνει τη φλεγμονή και είναι υπεύθυνη για την οικοδόμηση γερών οστών. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις αναπτυσσόμενες διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Α.

Το ευτυχές όμως γεγονός είναι ότι ο καθηγητής James Dale από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιου του Queensland (QUT) στην Αυστραλία, κατάφερε να παράγει ένα νέο είδος μπανάνας πλούσιο σε προ-βιταμίνη Α. Η διαδικασία γενετικής τροποποίησης οδήγησε στην αναγνώριση και την επιλογή γονιδίων που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της προ-βιταμίνης Α σε καρπούς μπανάνας. Η έρευνα, που υποστηρίζεται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στοχεύει στη βελτίωση της διατροφικής αξίας των μπανανών στην Ουγκάντα, όπου τα φρούτα είναι το βασικότερο φαγητό στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Διαβάστε εδώ: Τι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε για να είστε υγιείς

Ο καθηγητής  Dale περιγράφει τη δημιουργία της συγκριμένης μπανάνας ως σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Η μπανάνα είναι το βασικό φαγητό στην αγροτική Ουγκάντα, διότι είναι εξαιρετική πηγή αμύλου και μπορεί να μαγειρευτεί. Ωστόσο η συγκεκριμένη μπάνανα είναι χαμηλή σε μικροθρπετικά συστατικά, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Α και σίδηρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 650.000-700.000 παιδιά να πεθαίνουν από έλλειψη προ-βιταμίνης Α κάθε χρόνο και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες να τυφλώνονται.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον James Dale ήταν να πάρουν ένα γονίδιο από μια μπανάνα που προέρχεται από την Παπούα και που είναι καλή πηγή προ-βιταμίνης Α και να το εισάγουν στην μπανάνα της Ουγκάντα. Με τα χρόνια μπόρεσαν να αναπτύξουν μια μπανάνα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προ-βιταμίνης Α η οποία έχει χρυσο-πορτοκαλί χρώμα και όχι ανοιχτόχρωμη σάρκα. Ο καθηγητής Dale δήλωσε «Η επίτευξη αυτών των επιστημονικών αποτελεσμάτων μαζί με τη δημοσίευσή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε μια πιο θρεπτική διατροφή σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες στην Αφρική».

Πλέον οι δοκιμές γίνονται στην Ουγκάντα και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι οι μπανάνες θα καλλιεργηθούν από αγρότες από το 2020. 

More for you

 
 

Don't Miss