Πες μου τι ώρα τρως να σου πω αν θα αδυνατίσεις

Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017

Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017

Πες μου τι ώρα τρως να σου πω αν θα αδυνατίσεις

Δεν έχει σημασία μόνο το πόσο αλλά και το πότε: μακαρόνια, κρέας ή παγωτό έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό ανάλογα με αν τα καταναλώνουμε μαζί με το πρωινό, αν τα τρώμε το μεσημέρι ή αν προτιμάμε το βράδυ. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism και παραθέτει η ιταλική «Repubblica», το επιβεβαιώνει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πειραματόζωα διάφορες ομάδες ποντικών οι οποίες έτρωγαν κατά βούληση. Αλλά κάποιες από αυτές κατανάλωναν την τροφή τους σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ενώ άλλες έτρωγαν όποια στιγμή του 24ώρου επιθυμούσαν. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μόνο τα ποντίκια που έτρωγαν εντός των 12 ωρών της ημέρας έχασαν βάρος – χωρίς μάλιστα να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.

 

«Το αποτέλεσμα της έρευνας για τους ανθρώπους σημαίνει ότι μία δίαιτα είναι αποτελεσματική μόνον αν οι θερμίδες λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε ξύπνιοι και ζωηροί», εξηγεί ο συντονιστής της έρευνας Τζόζεφ Τακαχάσι, του Southwestern Medical Center των ΗΠΑ. Παράλληλα και προς έκπληξη των ερευνητών τα ποντίκια αυτής της ομάδας παρουσίασαν σημαντική αύξηση της κινητικότητάς τους ενώ οι εξετάσεις αίματος ήταν σχεδόν τέλειες.

Παρότι το αποτέλεσμα της έρευνας φαίνεται απροσδόκητο εν τούτοις εντάσσεται σε μία ερευνητική τάση των τελευταίων ετών, τη «χρονο-διατροφή». Η ιδέα ξεκινά από το δεδομένο ο κιρκάδιος ρυθμός δεν καθορίζει μόνον τον «κύκλο του ύπνου και του ξύπνιου», τη ροή των ορμονών ή την αρτηριακή πίεση, αλλά συνδέεται και με τον μεταβολισμό: με τον ρυθμό δηλαδή με τον οποίο καταναλώνουμε ή αποθηκεύουμε θερμίδες, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας «καίει» τα σάκχαρα μέσω της ινσουλίνης, τη δραστηριότητα του ήπατος και πολλών ορμονών, τον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου, ακόμα και με την έκφραση ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με το λίπος. Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ

More for you

Don't Miss