Δεν έτρωγα μετά τις 20:00 το βράδυ για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018

Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018

Δεν έτρωγα μετά τις 20:00 το βράδυ για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Η διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλούς μύθους. Συνεπώς ενώ νομίζουμε ότι οι επιλογές μας προάγουν την υγεία, στην πραγματικότητα πολλές φορές είναι επικίνδυνες και μας προσθέτουν κιλά. Θύμα των διατροφικών μύθων είχα πέσει στην εφηβεία μου όπου απέφευγα τη σοκολάτα διότι είχα διαβάσει ότι δημιουργεί ακμή. Αργότερα που άρχισα να ασχολούμαι με τη διατροφή, διάβασα σε επιστημονικές μελέτες ότι η σύνδεση της σοκολάτας με την ακμή έχει καταρριφθεί. Παρόλα αυτά οι διατροφικοί μύθοι δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν εδώ και χρόνια και να επηρεάζουν τις επιλογές των ανθρώπων. Ένας από αυτούς τους μύθους είναι ότι δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 20:00 το βράδυ, γιατί θα πάρουμε κιλά.

Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να καταρρίψω τον παραπάνω μύθο κάνοντας ένα πείραμα στο οποίο για ένα μήνα δεν θα έτρωγα τίποτα μετά τις 20:00 το βράδυ. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Παίρνοντας αυτή την απόφαση έπρεπε όπως καταλαβαίνετε να μεταφέρω όλο το πρόγραμμά μου πιο νωρίς. Γυρνώντας στο σπίτι έτρωγα βραδινό στις εφτά και αυτό με ανάγκαζε πολλές φορές να κοιμηθώ νωρίς ώστε να αποφύγω το τσιμπολόγημα. Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι διάφορα τεχνάσματα με σκοπό να ξεγελάσω την πείνα μου, κυρίως όταν δεν με έπαιρνε ο ύπνος από νωρίς. Και ενώ οι μέρες περνούσαν ευελπιστούσα ότι θα προσαρμοζόμουν στο καινούριο διατροφικό πρόγραμμα, όμως δεν ήταν τόσο εύκολο όσο πίστευα. Κάθε βράδυ άκουγα τον ήχο της κοιλιάς μου, η οποία αναζητούσε κάτι φαγώσιμο, δεδομένου ότι είχα φάει το βραδινό στις 20:00 και τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες μου να κοιμηθώ πριν τις δώδεκα το βράδυ, πέφτανε στο κενό. Αυτό είχε σαν συνέπεια να με παίρνει ο ύπνος στις τρεις τα ξημερώματα.

Διαβάστε εδώ: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Όμως η πείνα και οι αϋπνίες ήταν τα πιο ελαφριά συμπτώματα που είχα, αφού πιέζοντας τον εαυτό μου να σταματήσει να τρώει μετά τις 20:00 το βράδυ, αυξήθηκε η λαχτάρα μου για επεξεργασμένες τροφές όπως τα γλυκά, τα πατάκια και τις σοκολάτες. Επίσης το πρωί που ξυπνούσα ένιωθα ατονία και όταν πήγαινα στη δουλειά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Και το χειρότερο ήταν ότι  άρχισα να γίνομαι οξύθυμη και κατέληγα να μαλώνω με τους φίλους μου.

Τελειώνοντας το πείραμα εκτός από τα νεύρα που απέκτησα ανέβηκα στη ζυγαριά για να δω αν έχασα κιλά. Όπως ήταν προφανές δεν είχα χάσει ούτε γραμμάριο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η άποψη του να μην τρως μετά τις 20:00 το βράδυ για να χάσεις βάρος είναι μύθος. Οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες ό,τι ώρα και αν τις πάρουμε. Έτσι υποβάλλοντας τον εαυτό σου στο μαρτύριο να σταματήσεις να τρως μετά από κάποια ώρα, δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού.

 Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρουμε κιλά ό,τι ώρα και αν το φάμε. Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο της πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss