Πώς μπορώ να έχω τη συντροφική σχέση που ονειρεύομαι;

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πώς μπορώ να έχω τη συντροφική σχέση που ονειρεύομαι;

«Δεν ήρθαμε στη γη για να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, αλλά για να βλέπουμε ο ένας μέσα από τον άλλον», Peter De Vries.

Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τους εαυτούς μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έρθουμε σε αρμονική συντροφική σχέση. Συντροφική σχέση σημαίνει: Ειλικρίνεια, αλήθεια, έρωτας, δημιουργική αναζήτηση, καρτερικότητα, υπομονή, επιμονή, να μη τα θέλουμε όλα δικά μας, μη επιβολή του ενός προς τον άλλον και πάνω από όλα να ξέρουμε να μοιραζόμαστε.

            Η σχέση ζευγαριού χωρίζεται στα εξής στάδια:

  • Διανοητική επικοινωνία
  • Συναισθηματική επικοινωνία
  • Ερωτική επικοινωνία

Η διανοητική επικοινωνία αφορά το πνεύμα. Η συναισθηματική επικοινωνία τη καρδιά και η ερωτική επικοινωνία το σώμα. Η πρώτη συνδέεται με την πνευματική σχέση του ζευγαριού. Το βαθμό δηλαδή που το ζευγάρι μπορεί να έχει διανοητικά ερεθίσματα ώστε να μην πλήττει. Για κάποιους αυτό είναι σημαντικό, για άλλους λιγότερο, αλλά πολλοί χωρισμοί οφείλονται στην έλλειψη επικοινωνίας. Η συζήτηση βοηθάει το ζευγάρι να επικοινωνήσει, να ανταλλάξει απόψεις, να έλθει σε συνεννόηση και ανάλογα με το επίπεδο προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης που βρίσκεται να δημιουργήσει τη σχέση που ονειρεύεται. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και έτσι δημιουργούνται προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού. Το ζευγάρι καλείται με τη βοήθεια της συμβουλευτικής προσωπικής ανάπτυξης να μπορέσει να επικοινωνήσει και να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα.

 "Μόνο αν κοιτάξεις με τη καρδιά μπορείς να δεις την αληθινή ομορφιά", Ρομπερτ Χολντεν.

Η συναισθηματική επικοινωνία αποτελεί το μέσον συνεπαφής με τον άλλον. Στις δύσκολες στιγμές να προσφέρει βοήθεια, στήριξη και κατανόηση του προβλήματός μας. Η συναισθηματική επικοινωνία θεωρείται απαραίτητη για μια υγιή σχέση. Η αδιαφορία είναι το αντίθετό της και δυστυχώς τη συναντάμε συχνά στα σημερινά ζευγάρια. Η αδιαφορία δεν βοηθάει στη δημιουργία υγιών σχέσεων και καταλήγει σε διάσταση από έλλειψη κατανόησης. Οι λεγόμενες συμβατικές σχέσεις έχουν την αφετηρία της αδιαφορίας.

H ερωτική επικοινωνία έχει να κάνει με την ερωτική σχέση του ζευγαριού και το κατά πόσο ταιριάζουν στον ερωτικό τομέα, ώστε να αντλούν ευχαρίστηση και τρυφερότητα κάτι που φέρνει κοντά το ζευγάρι στη σχέση. Αυτό είναι χρήσιμο να συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Έρευνες έχουν καταλήξει ότι η καλή ερωτική ζωή σχετίζεται άμεσα με την μακροζωία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Η ερωτική σχέση είναι μια προσωπική εμπειρία και για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική τι μπορεί δηλαδή να έλκει ο ένας τον άλλον. Ο ερωτισμός ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μια μορφή επικοινωνίας αλλά και αναπαραγωγής, είναι ένας δημιουργικός τρόπος να μεταβιβάζεις σύνθετες ιδέες και να τις μετασχηματίζεις σε βαθιά συναισθήματα. Η καλή και σωστή ερωτική επικοινωνία βοηθάει στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Για μια όμορφη και υγιή σχέση χρειάζονται και οι τρεις τομείς και τότε το ζευγάρι απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Ο τρόπος να βρίσκεις χαρά στην καθημερινότητα επιτυγχάνεται όταν δημιουργείς τις σχέσεις που ονειρεύεσαι και αξίζεις.

 Ευχαριστούμε την Έλσα Δημοπούλου, Ψυχολόγος, www.elsadimopoulou.gr.

More for you

 
 

Don't Miss