Κρατήστε τους ιούς μακριά

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2012

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2012

Κρατήστε τους ιούς μακριά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλαχτείτε γενικότερα.

Βήχας, καταρροή, πόνοι στην κοιλιά, αλλά και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που σίγουρα προκαλούν ανησυχία σε όποιον καλείται να τα αντιμετωπίσει. Με το πέρας των χρόνων δυστυχώς όλο και περισσότεροι νέοι και πιο εξελιγμένοι ιοι και ιώσεις εμφανίζονται και για αυτό είναι καλό να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες, πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτές αλλά και ποια εμβόλια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό σας.

Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα σίγουρα οι περισσότεροι ιοί βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν, όμως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Κάποιοι ιοί μπορούν να μεταδοθούν ανεξαρτήτως καιρικών και εποχιακών συνθηκών, αφού μπορούν να μεταφερθούν μέσα από τις τροφές μας, αλλά και την ελλιπής υγιεινή. Ας τα δούμε αναλυτικά

Ο κύκλος των ιώσεων

Μια απλή ίωση έχει ένα κύκλο τριών με πέντε ημερών, αναλόγως όμως με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου μπορεί να φτάσει και τις 9 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι η καταρροή, το μπούκωμα, η κούραση, οι πόνοι στο σώμα, τα δέκατα. Σε περιπτώσεις όμως πιο σοβαρές και εάν προκύψουν επιπλοκές όπως η πνευμονία, ή η βρογχίτιδα, η ιγμορίτιδα τότε υπάρχει παράταση την διάρκειας τους και συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, δύσπνοια ή πυώδη φλέματα.

Οι πιο συνηθισμένοι ιοί

Ο ιός της γρίπης Η1ΝΙ: Κανείς δεν θα ξεχάσει τον πανικό που είχε δημιουργηθεί πριν μερικά χρόνια παγκοσμίως, όταν αυτός ο ιός είχε κατηγορηθεί πως μαζί του πρόκειται να φέρει πανδημία. Όμως παρόλο που πλέον τα στελέχη του είναι πιο εξασθενημένα είναι ένας ιός που δεν πρέπει να αγνοήσετε, ειδικά εάν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άσθμα, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μικρά παιδιά, άτομα άνω των 65.) Συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, ο βήχας και ο επίμονος πονόλαιμος θα πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό. Είναι ένας ιός που θέλει προσοχή γιατί μπορεί να θεωρηθεί μια απλή γρίπη, αφού μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω επαφής με ένα άτομο που πάσχει, και έχει κοινά χαρακτηριστικά.

Πρόληψη: Το καλό πλύσιμο των χεριών παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ίωση καθώς και η μη επαφή με άτομα που ήδη πάσχουν.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ή θα νοσήσουμε από αυτήν. Διάρροια, εμετός, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και κάποιες φορές πυρετός. Μια από τις πιο άχαρες ιώσεις που επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα μας και μεταδίδεται εάν έρθετε σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει επιμολυνθεί ή εάν καταναλώσετε νερό ή τρόφιμα με τον ιό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν άμεσα, από ώρες μέχρι 3 μέρες και τις περισσότερες φορές διαρκούν μόνο μία με δύο μέρες, εκτός εξαιρέσεων που μπορεί να φτάσουν και τις 10 μέρες. Δυστυχώς πρόκειται για μια ίωση που δεν αντιμετωπίζεται πλήρως από φαρμακευτική αγωγή, τα χάπια άνθρακα μπορούν να βοηθήσουν, όμως το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η διατροφή με κυρίως στερεές τροφές.

Πρόληψη: Για να προφυλαχτείτε είναι σημαντικό να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, ειδικά μετά την χρήση κοινόχρηστων χώρων, να μην χρησιμοποιείτε πετσέτες τρίτων, να πίνετε εμφιαλωμένο νερό όταν δεν γνωρίζετε την ποιότητα του νερού της περιοχής και βέβαια να πλένετε πολύ καλά τα τρόφιμα σας πριν να τα καταναλώσετε και τα σκεύη σας πριν μαγειρέψετε.

Προσοχή! Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδα μπορεί εύκολα να είναι παραπλανητικά και τελικά να έχετε μολυνθεί από βακτήρια όπως είναι το E.Coli, η αλλιώς « η διάρροια των ταξιδιωτών» και τη σαλμονέλα που μεταδίδεται κυρίως μέσα από ωμά πουλερικά ή τα αβγά και μπορεί να χρειαστούν ιατρική γνωμάτευση και ίσως αντιβίωση

Τα απαραίτητα εμβόλια για τους ενήλικες

Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι οι εμβολιασμοί σταματούν κάπου εκεί στην εφηβεία, όμως αυτό δεν ισχύει, αφού για κάποιους ιούς χρειάζεται να κάνουμε επαναληπτικά εμβόλια για να παραμένουμε προστατευμένοι.

Τα εμβόλια ενηλίκων περιλαμβάνουν:

Το εμβόλιο για τέτανο και διφθερίτιδα πρέπει να γίνεται κάθε 10 χρόνια.

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνετε κάθε χρόνο στις ευάλωτες ομάδες ασθενών ή σε άτομα άνω των 50 ετών.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκο, το εμβόλιο αυτό γίνεται μια φορά κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ευαισθησία στους πνεύμονες.

Το εμβόλιο για ηπατίτιδες Α και Β, το τριπλούν κατά ερυθράς, ιλαράς και μαγουλάδων όπως και το εμβόλιο εναντίον ανεμοβλογιάς, σε ενήλικες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές τις νόσους και είναι ιατροί ή εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Τέλος εάν ταξιδεύετε συχνά σε Ασιατικές χώρες ή στην Αφρική πρέπει να κάνετε εμβόλια ανάλογα με τον προορισμό σας.

Συμβουλές εάν έχετε γρίπη

• Πάρτε άδεια από την δουλειά σας για να μην μεταφέρετε τον ιό ή για να μην κολλήσετε κάποιον άλλο. • Ξεκουραστείτε και δώστε χρόνο στον οργανισμό να επανέλθει μέσα από τον ύπνο. • Εάν χειροτερέψουν τα συμπτώματα σας, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας. • Πίνετε υγρά ή ηλεκτρολύτες για να μην αφυδατωθείτε.

More for you

 
 

Don't Miss