Three parent ή three person baby? Ποια είναι η αλήθεια;

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Three parent ή three person baby? Ποια είναι η αλήθεια;

Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε χρησιμοποιώντας DNA τριών διαφορετικών άτομων και όχι έχοντας τρεις γονείς ήρθε στον κόσμο, ως αποτέλεσμα μιας νέας τεχνικής (MST)που επιτρέπει σε άτομα με σπάνιες γενετικές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός του ορισμού γονέα – ατόμου ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη η γνώση της τεχνικής.

Πως όμως γίνεται ακριβώς ;

Οι γονείς του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε με αυτή την τεχνική είχαν ήδη χάσει δύο παιδιά από το σύνδρομο του Leigh, μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε θάνατο εντός των τριών πρώτων χρόνων ζωής. Η μητέρα ήταν φορέας γονιδίων της ασθένειας που βρίσκονται στο μιτοχονδριακό DNA. Το DNA όλων μας χωρίζεται στο DNA του πυρήνα και στο μιτοχονδριακό DNA. Το μιτοχονδριακο DNA έχει μόνο 37 γονίδια τα οποία είναι υπευθυνα για την παραγωγή της ενέργειας του κυττάρου, λειτουργούν δηλαδή σαν μια μπαταρία σε ηλεκτρική συσκευή. To DNA του πυρήνα φέρει όλα τα γονίδια (πάνω απο 20.000) στα οποία οφείλονται όλα τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ κληρονομούμε το DNA του πυρήνα και από τους δύο γονείς, το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. Έτσι για να αποφευχθεί η μεταβίβαση των μιτοχονδρίων που ευθύνονται για την ασθένεια, χρησιμοποιήθηκε μιτοχόνδριακο DNA από μια υγιή δότρια.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως το DNA του μωρού που γεννήθηκε ανήκει εξ’ολοκλήρου στους γονείς του γιατί τα γονίδια του πυρήνα ειναι αυτά που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία ενός ατόμου.Η νέα τεχνική ονομάζεται "Maternal Spindle Transfer" ή "Μεταφορά Μητρικής Μιτωτικής Ατράκτου". Η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα αυτή τεχνική, αφαίρεσε τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας, τον μετέφερε σε ένα ωάριο δότριας, που είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας, και έπειτα γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα. Έτσι το έμβρυο είχε πυρηνικό DNA μόνο από τους δυο γονείς του και μιτοχονδριακό από την δότρια.

Ο γενετικός και παιδιατρικός ελεγχος που έγινε στο νεογνό απέδειξε ότι η όλη διαδικασία ήταν επιτυχής και το νεογνό υγιές. Ωστόσο, όπως σε όλες τις νέες τεχνικές, η μακροχρόνια παρακολούθηση του νεογνού θεωρείται απαραίτητη.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως αυτή η τεχνική έχει ευρύτερες εφαρμογές σε υπογόνιμα ζευγαρια. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η γέννηση 2 μωρών στην Ουκρανία από δύο υπογόνιμα ζευγάρια με δισεπίλυτα προβλήματα γονιμότητας όπου είχαν αποτύχει οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές  προσπάθειες.

 "...Ένα από τα προβλήματα που ελπίζουμε να επιλύσει αυτή η τεχνική είναι το θέμα υπογονιμότητας μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών...", όπως αναφέρει και ο Dr Shoukhrat Mitalipov, διακεκριμένος εμβρυολόγος στο χώρο. Οι γυναίκες άνω των 35 που έχουν προβλήματα γονιμότητας και τα ωάριά τους δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα χρησιμοποιούν μόνο μιτοχονδριακό DNA δότριας και θα κρατούν το DNA του πυρήνα δικό τους. Έτσι τα έμβρυα θα έχουν όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά δικά τους και όχι της δότριας ωαρίου.

 Βάσει του νομικού πλαισίου η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι ακόμα εγκεκριμένη στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α. Στην Αγγλία ωστόσο υπάρχει νομοθεσία  και προσφάτως αδειοδοτήθηκε η πρώτη μονάδα για την εφαρμογή της τεχνικής. Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο ειναι συμβατό με την εφαρμογή της τεχνικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα μας, το ioLIFE- IASO, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τεχνικής. Έτσι συμμετέχοντας σε μεγάλη διεθνή  επιστημονική εκδήλωση τον Ιανουάριο παρουσίασε εκτενώς την τεχνική του Maternal Spindle Tranfer, με εξειδικευμένες ομιλίες.

Από: Κωνσταντίνος Κωσταράς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “Institute of Life” ΙΑΣΩ, www.kostaras.gr

Έρως Νικητός, Senior Clinical Embryologist, Υπεύθυνος Εργαστηρίου  MIYA “Institute of Life” ΙΑΣΩ

More for you

Don't Miss