Οι κυριότεροι μύθοι για το μεταβολισμό

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι κυριότεροι μύθοι για το μεταβολισμό

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η φίλη σας μπορεί να τρώει σαν έφηβη και να μην παίρνει γραμμάριο, ενώ εσείς με το που φάτε λίγο παραπάνω παίρνετε αμέσως κιλά; Η απάντηση βρίσκεται στο μεταβολισμό σας και στη μυϊκή σας μάζα. Όταν λειτουργεί σωστά ο μεταβολικός ρυθμός και όταν έχετε αυξημένη μυϊκή μάζα, μπορείτε να χάσετε εύκολα βάρος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός πως αν πληκτρολογήσετε στο διαδίκτυο τη λέξη «μεταβολισμός» θα βρείτε τόσες πολλές πληροφορίες, που δεν θα ξέρετε τι να πιστέψετε και τι να απορρίψετε. Γι αυτό και παρακάτω σας παραθέτουμε τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από το μεταβολισμό.

Μύθος: Εάν τρώτε καυτερά και πίνετε πράσινο τσάι θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τροφές που επιταχύνουν το μεταβολισμό ως δια μαγείας. Κάποιες μελέτες δείξει ότι τα καυτερά τρόφιμα και το τσάι ενισχύουν προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό, αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Ο δρόμος προς μια υγιή απώλεια βάρους είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

Μύθος: Ο μεταβολικός ρυθμός δεν μπορεί να αλλάξει.

Ενώ είναι γνωστό ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, ωστόσο μπορείτε να τον ενισχύσετε με την αύξηση της μυϊκής μάζας. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από ό,τι το λίπος. Όταν λοιπόν αυξάνεται ο μυϊκός ιστός, αυξάνεται επίσης η καύση θερμίδων περίπου 6 με 8%. Φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή μάζα μειώνεται κάτι που συμβάλει σε έναν πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Αν λοιπόν θέλετε να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία, αρχίστε να κάνετε ασκήσεις με βάρη.

Μύθος: Αν τρώτε αργά το βράδυ επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας.

Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι ότι αν φάμε μετά τις οχτώ το βράδυ, θα αυξηθεί το βάρος μας. Όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι θερμίδες είναι θερμίδες ό,τι ώρα και αν τις πάρουμε. Το αν θα επιβραδυνθεί ή όχι ο μεταβολικός ρυθμός δεν εξαρτάται από το αν θα φάμε μετά ή πριν τις οχτώ το βράδυ.

Μύθος: Εάν τρώτε γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα ενεργοποιείται ο μεταβολισμός.

Το γκρέιπφρουτ δεν μπορεί να κάνει θαύματα και φυσικά δεν επηρεάζει το μεταβολισμό σας. Η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού με λίγες θερμίδες και έτσι να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

Don't Miss