7 σημάδια έλλειψης ασβεστίου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

7 σημάδια έλλειψης ασβεστίου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό. Συμβάλει στη διατήρηση των οστών και συμμετέχει σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών όπως η πήξη του αίματος, η σύσπαση των μυών, η μεταβίβαση σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος κ.α. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι πολύτιμο για την υγεία μας.

Πόσο όμως ασβέστιο χρειάζεται το σώμα μας; Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. Δυστυχώς η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν είναι πια πολύ αργά. Παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, μπορεί να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Δείτε παρακάτω μερικά σημάδια ανεπάρκειας ασβεστίου.

1. Τερηδόνα

Αν η επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν πάει τόσο καλά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι έλλειψης ασβεστίου. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου μέσω της διατροφής, τότε αρχίζει να παίρνει από οπουδήποτε μπορεί συμπεριλαμβανομένων τα δόντια σας.

2. Απώλεια μνήμης

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε ποια δουλειά προστατεύει τη μνήμη σας;

3. Ξεφλουδίζουν τα νύχια σας

Όπως τα δόντια και τα οστά έτσι και τα νύχια έχουν ανάγκη από ασβέστιο. Αν λοιπόν παρατηρήσετε να ξεφλουδίζουν τα νύχια σας, ίσως πρέπει να προσθέσετε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας.

4. Μυϊκές κράμπες

Όπως προαναφέραμε το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Γι αυτό και αν αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

5. Προβλήματα στον ύπνο

Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προκύψει από πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των άλλων η ανεπάρκεια ασβεστίου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο βοηθάει στην παραγωγή της μελατονίνης, η ορμόνη του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε βαθιά, τα επίπεδα ασβεστίου αυξάνονται, έτσι εάν διαπιστώσετε ότι πετάγεστε στον ύπνο σας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές, ίσως έχετε ανάγκη από ασβέστιο.

6. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Εκτός από τις μυικές κράμπες, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις νευρικές απολήξεις και έτσι να προκαλούν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

7. Επιληπτικές κρίσεις

Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να λειτουργήσουν σωστά οι νευροδιαβιβαστές και για να συσπώνται οι μύες. Αν όμως δεν έχετε αρκετό ασβέστιο, μπορεί να οδηγηθείτε σε επιληπτικές κρίσεις ακόμα και αν είστε υγιείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss