Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αντισύλληψη

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αντισύλληψη

Ας μην γελιόμαστε, κάποια μικροατυχήματα  κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μάς έχουν απασχολήσει όλες. Όταν παραδείγματος χάρη οι μέθοδοι αντισύλληψης που παίρνουμε, δεν επαρκούν ή αποτυγχάνουν.. Κι αν δεν είμαστε έτοιμες να αποκτήσουμε μωρό, είναι καλό να γνωρίζουμε τις λύσεις που παρέχει η επείγουσα αντισύλληψη.

Η επείγουσα αντισύλληψη αποτρέπει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης:

  1. Το ενδομήτριο σπείραμα (IUD) που είναι κατάλληλο για επείγουσα αντισύλληψη είναι το σπιράλ χαλκού σχήματος «Τ»

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος «Τ» θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και παρέχει μια συνεχή αντισυλληπτική λύση. Ωστόσο, σε μια περίπτωση όπου χρειάζεται να ενεργήσετε γρήγορα, η τοποθέτηση του σπιράλ είναι χρονοβόρα και περιλαμβάνει μια επεμβατική διαδικασία.

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος «Τ» μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.  Κατά συνέπεια η χρήση του περιορίζεται από τη διαθεσιμότητά του και την ανάγκη τοποθέτησης από έναν επαγγελματία υγείας.

  1. Η Επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα (χάπια)

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης ονομάζονται επίσης «χάπια της επόμενης ημέρας», γιατί είναι καλύτερο να ληφθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για λήψη από το στόμα.

  • Μία που περιέχει λεβονοργεστρέλη, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999.
  • Μία που περιέχει ουλιπριστάλη , η οποία κυκλοφόρησε το 2009.

Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει το ellaOne  Το ellaOne, σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τις μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Στην Ελλάδα πλέον, η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα μπορεί να διατίθεται απευθείας από τον φαρμακοποιό σας, χωρίς ιατρική συνταγή. Η δοσολογία προβλέπει ένα μόνο δισκίο, για λήψη όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

To Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας  και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

More for you

 
 

Don't Miss