Ο γυναικολόγος μας εξηγεί τι είναι η σπερματέγχυση

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο γυναικολόγος μας εξηγεί τι είναι η σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης.Για τους ασθενείς με υπογονιμότητα, η σπερματέγχυση είναι μια οικονομικά προσιτή μέθοδος για την ενίσχυση της γονιμότητας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που διατίθενται για την προετοιμασία του σπέρματος για σπερματέγχυση.. Όλες οι τεχνικές αφορούν το διαχωρισμό του σπέρματος από το σπερματικό υγρό..  Όσο αφορά την γυναίκα , με δεδομένο πως το ωάριο επιβιώνει για 12 με 24 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της στιγμής, που θα γίνει η σπερματέγχυση. Για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου χρησιμοποιούμε την υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου, αλλά συχνά συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων και ωοθυλακιορρηξία

Τα σπερματοζωάρια με κινητικότητα διαχωρίζονται από τα νεκρά καθώς και από άλλα κύτταρα του σπέρματος μέσω της χρήσης ιξωδών διαλυμάτων.

Διαβάστε επίσης: 6 συμπτώματα ουρολοίμωξης που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν

Χρειάζονται περίπου 2 ώρες επεξεργασίας του σπέρματος. Μετά την προετοιμασία, το σπέρμα που έχει συγκεντρωθεί, τοποθετείται μέσω του τραχήλου στη μήτρα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο καθετήρα. Ο χρόνος που απαιτείται για γονιμοποίηση είναι περίπου 5-10 λεπτά.

Κάθε ζευγάρι που θα υποβληθεί στην διαδικασία της  σπερματέγχυσης πρέπει να ελέγχεται για μολυσματικές ασθένειες .Οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι για HIV , Ηπατίτιδα  Β, Ηπατίτιδα C  και Σύφιλη.

Πριν συστηθεί να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε σπερματέγχυση, απαραίτητο είναι να έχει επιβεβαιωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης εξαρτώνται από το αίτιο της υπογονιμότητας και την ηλικία της γυναίκας. Γενικά η επιτυχία κυμαίνεται από 15% μέχρι το 20%. Φαίνεται πως το 60% με 70% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 6 κύκλους συνδυασμένους με σπερματέγχυση.

Από τον Στέφανο Χανδακά Μαιευτήρας – Γυναικολόγος –  Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

More for you

 
 

Don't Miss