Οι καλύτερες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017

Οι καλύτερες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία

Έρχεται Σαββατοκύριακο και οι περισσότεροι τα βράδυ θα βγουν για φαγητό με φίλους. Όμως εκεί που έχετε τελειώσει το δείπνο σας πιάνει λόξιγκας και στη συνέχεια έχετε μια αίσθηση καψίματος στο στήθος και στο λαιμό. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε όταν φάτε κάποιο πικάντικο, πολύ λιπαρό ή όξινο τρόφιμο ή επειδή έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πάθηση. Ό,τι και να προκαλεί τη δυσπεψία ή την καούρα το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματα δεν είναι ευχάριστα. Και για να μην σας χαλάσουν τη βραδινή έξοδο παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία και την καούρα.

Χαλαρώστε τα ρούχα σας. Η καούρα συμβαίνει επειδή το περιεχόμενο του στομάχου πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο, όπου τα οξέα του μπορεί να κάψουν τους ιστούς. Μια αιτία καούρας είναι αν φοράτε πολύ στενά ρούχα, τα οποία πιέζουν το στομάχι. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε τη ζώνη σας, το φόρεμα σας ή ότι άλλο σας σφίγγει την κοιλιά.

Εντοπίστε τα λαχανικά στα οποία έχει ευαισθησία το πεπτικό σας σύστημα. Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην κατανάλωση ορισμένων λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το κολοκύθι, οι πιπεριές και το λάχανο. Αν η κατανάλωση των τροφών αυτών προκαλεί μια αίσθηση φουσκώματος ή άλλα συμπτώματα δυσπεψίας ή καούρας, είναι καλύτερο να μετριάσετε την κατανάλωσή τους και να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο.

Καθίστε σε ευθεία θέση. Η στάση του σώματος μπορεί να συμβάλλει στην καούρα, οπότε αν μετά το φαγητό είστε σε ξαπλωμένη θέση, δοκιμάστε να είστε όρθιοι. Προσπαθήστε να στέκεστε όσο περισσότερο σε ευθεία στάση μπορείτε και θα αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της καούρας. Όταν φτάσετε σπίτι και  ξαπλώσετε στο κρεβάτι προσπαθήστε να έχετε σηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος. Βάζοντας όμως, μόνο ένα μαξιλάρι στο κεφάλι σας, δεν είναι αρκετό, γιατί στόχος σας πρέπει να είναι η ανύψωση από τη μέση και πάνω. Ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι θα ήταν το ιδανικό. Εάν δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να αυξήσετε τη γωνία του σώματος χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σαν σφήνα.

Διαβάστε εδώ: Πώς να τρώτε σοκολάτα και να χάνετε κιλά

Αν είστε καπνιστής και πάσχετε από καούρες, τότε πρέπει να κόψετε το κάπνισμα, γιατί επιδεινώνει τα συμπτώματα. Εκτός λοιπόν από όλες τις άλλες άσκημες συνέπειες του καπνίσματος, αυξάνει και τις πιθανότητες να βιώσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα της καούρας.

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά δυσπεψία πιθανώς δείτε τις παρακάτω συμβουλές πρόληψης:

Τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Μην ξαπλώνετε μετά από το φαγητό.

Αποφεύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.

Διατηρείστε κανονικό βάρος σώματος. Το υπερβολικό βάρος, ασκεί πίεση στην κοιλιά και σπρώχνει το περιεχόμενο του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα. 

Ασκηθείτε τακτικά. Η τακτική, ήπια σωματική άσκηση διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

More for you

 
 

Don't Miss