Πώς η συχνή χρήση του κινητού επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πώς η συχνή χρήση του κινητού επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου

Το κινητό είναι πλέον η προέκταση του χεριού μας, ενώ καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τη μισή μας μέρα μπορεί και περισσότερο, μπροστά από τον υπολογιστή.  Και παρόλο που οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του κινητού και του ίντερνετ είναι τεκμηριωμένες, οι νέοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο.

Ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παθολογική χρήση του διαδικτύου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη στους έφηβους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βλάψει τη χημεία του εγκεφάλου. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ανισορροπία στις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο των εφήβων που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο. Αυτή η ανισορροπία είναι παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους που βιώνουν χρόνιο άγχος και κατάθλιψη.

Διαβάστε εδώ: Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές για να χάσετε τα περιττά κιλά εδώ και τώρα

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους εφήβων εθισμένους στα κινητά με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας, η οποία μπορεί να αποκαλύψει εάν υπάρχουν αλλαγές στη χημική σύνθεση του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν μείωση ενός νευροδιαβιβαστή που ονοομάζεται Γάμμα-Αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ο οποίος είναι σημαντικός για τη συγκράτηση της νευρικής δραστηριότητας, αποτρέποντας τους νευρώνες από το να υπερδιεγερθούν σε άσχετα ερεθίσματα. Όταν διαταράσσεται η λειτουργία του GABA οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη, εθισμό, απώλεια μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  έχουν δημοσιευτεί πολλαπλές μελέτες που συνδέουν τον εθισμό στο αλκοόλ και σε άλλες ουσίες με χημικές ανισορροπίες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Όμως αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται και που αφορά τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε εθισμένοι στο κινητό; Η  American Psychiatric Association ορίζει σαν εθισμό τη χρήση του κινητού η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τον ύπνο και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά εθισμού στους νέους κυμαίνονται στο 18 τοις εκατό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss