4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2018

Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2018

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σκεφτείτε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ως μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι σας, που προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στο καρπό. Αποκαλείται και ασθένεια του υπολογιστή καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους. Και επειδή πλέον όλοι χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές θα δούμε μερικά πράγματα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

1. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα καταλήγει σε ένα μόνο νεύρο

Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από ένα στενό πέρασμα στον καρπό που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, προκαλείται πόνος, μούδιασμα και τελικά αδυναμία στο χέρι. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να κάνετε διάφορες κινήσεις, όπως όταν οδηγείτε ή όταν μιλάτε στο τηλέφωνο. Επίσης μπορεί ενστικτωδώς να τινάξετε το χέρι σας για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Διβάστε εδώ: Γιατί να πίνετε γάλα με σπόρους παπαρούνας κάθε βράδυ

2. Δεν υπάρχει μόνο μια αιτία

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει μια μόνο αιτία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική, το αυξημένο σωματικό βάρος, μια φλεγμονή, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η θεραπεία με αντισυλληπτικά, που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

3. Εάν αμελήσετε το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Αλλά εφόσον το καταλάβετε έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.

Τα συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα μπορεί να μην εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, όμως συνήθως η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν πιστεύετε ότι έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί θα κάνει τη διάγνωση.

4. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται και με το φύλο

Κι  όμως το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες. Επίσης, εμφανίζεται πιο συχνά σε συγγενείς ασθενών με το ίδιο σύνδρομο.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.  Ορισμένες φορές η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει. Ο νάρθηκας ακινητοποιεί τον καρπό, ιδίως το βράδυ, που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά. Τέλος χρησιμοποιούνται απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, όταν ο πόνος είναι έντονος. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και μόνιμα και ιδίως όταν έχει αρχίσει αδυναμία στο χέρι, η λύση είναι η νευροχειρουργική αντιμετώπιση. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss