Πότε πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Πότε πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Πολλοί έχετε αναρωτηθεί εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Και είναι φυσικό να θέτετε τα εξής ερωτήματα «Θα με βοηθήσει να χάσω βάρος;» «Ποια είναι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;» Έτσι, προτού πάρετε τη απόφαση να εγκαταλείψετε μια ποικιλία τροφίμων, σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να βάλουμε τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση. Καταράς πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και γενικά σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα δημητριακά. Και χωρίς αμφιβολία, η γλουτένη είναι στη μόδα. Αλλά η αλήθεια είναι η εξής: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, διότι η εξάλειψη της χωρίς λόγο, μπορεί να είναι επιβλαβής. Διαβάζοντας λοιπόν,  τα παρακάτω θα μάθετε όλη την αλήθεια.

Χρειάζεστε μια  δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, εφόσον έχετε κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει τη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε κοιλιοκάκη; Ο μόνος τρόπος είναι να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Πρώτα ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με μια ανώμαλη άνοση απόκριση. Δεύτερον, αν η δοκιμή είναι θετική, μια βιοψία για να επιβεβαιώσει την εντερική φλεγμονή.

Ευαισθησία στη γλουτένη. Περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού υποφέρει από ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν δηλαδή καταναλώνετε τροφές με γλουτένη, το λεπτό έντερο δεν υπόκειται σε κάποια βλάβη, αλλά βιώνει τα  συμπτώματα της κοιλιοκάκης, τα οποία είναι η κόπωση, πονοκέφαλοι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Μόλις  αποβάλλεται η γλουτένη από τη δίαιτα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με λύκο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου ένα, και ψωρίαση παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Εάν είστε υγιείς πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης;

Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά, αποβάλλουν τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη προάγει την απώλεια βάρους. Καλό είναι λοιπόν πριν αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει τη γλουτένη να το ξανασκεφτείτε. Γιατί μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας, δεδομένου ότι δεν θα παίρνετε βασικά θρεπτικά συστατικά. 

More for you

 
 

Don't Miss