Πώς ο ιός HPV μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Πώς ο ιός HPV μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις

Πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός, που έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του ανθρωπίνου σώματος και ενίοτε να προκαλεί ποικίλες βλάβες. Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται τόσο κοινός, που υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον ένα τύπο του σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Ο ιός HPV μεταδίδεται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή, ωστόσο ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του μπορεί να είναι από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό γίνεστε φορείς, όμως μπορεί να εμφανίσετε τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο, όταν εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εδώ είναι το σημείο όπου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση μέχρι να φτάσει και σε χωρισμό. Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, τον πρώτο που θα κατηγορήσει είναι ο σύντροφός του και πολλές φορές μπορεί να τον κατηγορήσει για εξωσυζυγικές σχέσεις. Όμως μη βιαστείτε να στρέψετε τα βέλη στο έτερό σας ήμισυ, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση πριν από χρόνια και απλά να εκδηλώθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή.  

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV. Εάν λοιπόν έχετε τον ιό μη βιαστείτε να κατηγορήσετε το σύντροφό σας και οποιαδήποτε απορία έχετε είναι πολύ βασικό να τη συζητάτε και να τη λύνετε μόνο με το γιατρό σας.

More for you

 
 

Don't Miss