Ιός HPV: Πώς μεταδίδεται και πώς θα προφυλαχτείτε

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ιός HPV: Πώς μεταδίδεται και πώς θα προφυλαχτείτε

Μια γυναίκα πάει κάθε χρόνο στο γυναικολόγο της για την προληπτική εξέταση. Ο γιατρό της κάνει το τεστ Παπανικολάου και της λέει ότι σε μια εβδομάδα θα έχει τα αποτελέσματα. Όταν περάσουν οι μέρες εκείνη τηλεφωνεί και ο γιατρός την ενημερώνει ότι τα κύτταρα της μήτρας της βρέθηκαν μολυσμένα από τον ιό των κονδυλωμάτων. Και τότε είναι που της προκαλείται μεγάλο άγχος και πολλά αρνητικά συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι η σωστή πληροφόρηση, γιατί εάν κάποιος γνωρίζει πώς να προφυλαχτεί και πώς μεταδίδεται ο ιός, έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει, αλλά ακόμα και αν κολλήσει δεν θα πανικοβληθεί. Γι αυτό παρακάτω θα μάθουμε πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς θα προφυλαχτούμε.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τον ιό HPV. Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, στοματο-γεννητική επαφή) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λοίμωξη, εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, είναι πιο σπάνιοι τρόποι μετάδοσης.

 

 

Πώς όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον ιό;

Καταρχάς η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV. Οι αιτίες είναι ότι αφενός το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους και αφετέρου μπορεί να υπάρχουν αλλοιώσει σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα που να μην είναι ορατές. Επίσης σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Το εμβόλιο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ). Σύμφωνα με το ΕΠΕ, ο εμβολιασμός κατά του HPV πραγματοποιείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ενώ δευτερογενής πρόληψη από τον καρκίνο γίνεται με την έγκαιρη εντόπιση προκαρκινικών αλλοιώσεων (τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, HPV-τεστ κ.ά.).

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV, θα ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

More for you

 
 

Don't Miss