Πώς η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να βλάψει την υγεία σας

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πώς η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να βλάψει την υγεία σας

Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες ή που καθαρίζουν τακτικά το σπίτι τους χρησιμοποιώντας σπρέι καθαρισμού ή άλλα προϊόντα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν ζημιά στους πνεύμονες με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καθαρίζουν τόσο συχνά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία υποστηρίζουν ότι η ταχύτερη μείωση της υγείας των πνευμόνων λόγω των καθαριστικών είναι συγκρίσιμη με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 6.235 γυναίκες. Τις ακολούθησαν για περισσότερα από 20 χρόνια και τις σύγκριναν με γυναίκες οι οποίες δεν καθαρίζανε τα σπίτια τους. Όταν έκαναν σπιρομέτρηση, μια μέθοδος εκτιμήσεως της συνόλης μηχανικής καταστάσεως των πνευμόνων, του θωρακικού τοιχώματος, και των αναπνευστικών μυών, μέσω μετρήσεως του εκπνεόμενου/εισπνεόμενου αέρα, βρήκαν ότι ο εμπνεόμενος όγκος αέρα μειώθηκε σε εκείνους που καθάριζαν τακτικά τα σπίτια τους ή σε γυναίκες που εργάζονταν ως καθαρίστριες. Ο εμπνεόμενος όγκος αέρα είναι ένα μέτρο της υγείας των πνευμόνων.

Διαβάστε εδώ: 4 πράγματα που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν για την εμμηνόπαυση

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άσθμα ήταν πιο διαδεδομένο στις γυναίκες που καθάριζαν συχνά την οικία τους σε σύγκριση με εκείνες που δεν καθάριζαν καθόλου. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η μείωση της υγείας των πνευμόνων μπορεί να οφείλεται στον ερεθισμό που προκαλούν οι περισσότερες χημικές ουσίες καθαρισμού στους αεραγωγούς, γεγονός που μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τους πνεύμονες. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss