Μικρά μυστικά για να μην πάθετε ουρολοίμωξη

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 02 Μαρτίου 2018

Παρασκευή 02 Μαρτίου 2018

Μικρά μυστικά για να μην πάθετε ουρολοίμωξη

Εάν έχετε πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τότε γνωρίζετε την αίσθηση του καψίματος και την αμείλικτη ανάγκη να πηγαίνετε συνέχεια στο μπάνιο. Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα, που αν τα ακολουθήστε θα μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πίνετε αρκετά υγρά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συχνά την τουαλέτα και ως εκ τούτου να καθαρίσετε την κύστη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον τα υγρά και κυρίως το νερό, εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Οι γιατροί συστήνουν 6-8 φλιτζάνια την ημέρα.

Να πηγαίνετε συχνά στη τουαλέτα. Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεστε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη σας. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το μπάνιο τουλάχιστον μια φορά κάθε 4 με 6 ώρες και πιο συχνά (περίπου κάθε 3 ώρες), αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλετε και να κάνετε συνέχεια κολπικές πλύσεις, διότι θα διαταράξετε τη φυσική ισορροπία στον κόλπο σας και έτσι θα επιτρέψετε στα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν. Με αποτέλεσμα να προκληθούν λοιμώξεις στον κόλπο, αλλά και στην ουρήθρα.

Καταναλώστε Cranberries. Αυτά τα μικρά φρούτα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στον ιστό της ουροδόχου κύστης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν χυμούς μούρων, έχουν  ένα 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν τα Cranberries δεν είναι μια μαγική θεραπεία, απλά συμβάλουν στη μείωση των πιθανοτήτων της ουρολοίμωξης.

Φορέστε άνετα εσώρουχα. Ένα ύφασμα που είναι σφιχτό, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιδανικό για τα βακτήρια. Άρα, καλό είναι να επιλέγετε εσώρουχα που να είναι άνετα και να φτιαγμένα από βαμβάκι. Και ιδίως αν έχετε συχνά ουρολοιμώξεις επιλέξετε να είναι τα ρούχα σας 100% βαμβάκι.

Πάρτε προβιοτικά για την υγεία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν, ότι η  χρήση των προβιοτικών  βοηθάει στις ουρολογικές παθήσεις. Επίσης, μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν προβιοτικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Αν και αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση, η λήψη ενός συμπληρώματος προβιοτικών είναι μια απλή, φθηνή και πρακτική λύση, που μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αλλεργιών και του  κοιλιακού άλγους.

More for you

Don't Miss