Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό. Συμβάλει στη διατήρηση των οστών και συμμετέχει σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών όπως η πήξη του αίματος, η σύσπαση των μυών, η μεταβίβαση σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος κ.α. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι πολύτιμο για την υγεία μας.

Πόσο όμως ασβέστιο χρειάζεται το σώμα μας; Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. Δυστυχώς η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν είναι πια πολύ αργά. Παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, μπορεί να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

Σπάσιμο ενός οστού σε μικροατυχήματα

Εάν για παράδειγμα σπάσετε τον καρπό σας μετά από μια μικρή πτώση θα μπορούσε να είναι σημάδι χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου η οποία έχει κάνει τα οστά σας εύθραυστα. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών φτάνετε στη μέγιστη οστική μάζα και ξεκινάτε να χάνετε ασβέστιο. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα κατάγματα των οστών είναι συνηθισμένα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε εδώ: Μικρά μυστικά για να χάσετε εύκολα πολλά κιλά

Παθαίνετε συχνά κράμπες

Μια ελαφριά μυϊκή κράμπα δεν είναι ανησυχητική, αλλά εάν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να έχετε σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου.

Έχετε προβλήματα με τα δόντια σας

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών άρα και των δοντιών. Έτσι λοιπόν εάν είστε σε νεαρή ηλικία και έχετε συχνά οδοντικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου.

Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ανεπάρκειας ασβεστίου είναι τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια. Εάν σπάνε συνέχεια τα νύχια σας αυξήστε τη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, ξηρούς καρπούς κλπ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss