Ikigai: Το νέο lifestyle trend από την Ιαπωνία σας υπόσχεται να βρείτε το νόημα της ζωής

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ikigai: Το νέο lifestyle trend από την Ιαπωνία σας υπόσχεται να βρείτε το νόημα της ζωής

Από μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού, μέχρι το κατέβασμα applications για ασκήσεις που βοηθούν την ηρεμία του μυαλού, πολλές από εμάς περνάμε αρκετό χρόνο (και χρήματα) για να βρούμε την ευτυχία και την πληρότητα. Ωστόσο, έχοντας προσπαθήσει το Δανέζικο concept του να βρούμε ικανοποίηση στη ζεστασιά και στα απαλά υφάσματα, μέσω του σκανδιναβικού trend "hygge", φαίνεται πως δεν έχουμε βρει ακόμη την απόλυτη ικανοποίηση. Και κάπου εδώ έρχεται το "ikigai', ένα νέο lifestyle trend από την Ιαπωνία. Στην γιαπωνέζικη κουλτούρα, πιστεύεται πως όλοι έχουν ένα "ikigai" -έναν λόγο δηλαδή να σηκώνονται κάθε πρωί από το κρεβάτι. Δεν προτείνει να τα σταματήσουμε όλα για να βρούμε το νόημα της ζωής, αλλά να προσπαθήσουμε ενεργά να βρούμε τον σκοπό μας.

Τι σημαίνει;

Το "Ikigai" είναι μία γιαπωνέζικη λέξη που σε ελεύθεση μετάφραση σημαίνει "λόγος ύπαρξης". Ουσιαστικά, έχει να κάνει με το να βρούμε τι μας κάνει χαρούμενες και τι μας κρατάει σε εγρήγορση. Ο Hector Garcia, συγγραφέας του Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life, εξηγεί πως η λέξη χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες "iki" ή αλλιώς "ζωή" και "kai", που σημαίνει το αποτέλεσμα μίας πράξης. Αφορά το να βρεθεί η απάντηση σε εκείνη την ερώτηση που τριγυρνάει στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάθε μέρα: "Τι να κάνω με τη ζωή μου;" Ωστόσο, το "ikigai" δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπική πληρότητα.

Την περασμένη χρονιά, ο Ken dos Remedios του πολιτισμικού φεστιβάλ Hyper Japan είπε στον Independent: "Ενώ δεν είναι αδύνατο να έχεις 'ikigai' χωρίς κοινωνικές διασυνδέσεις, είναι πιο εύκολο να νιώθεις 'ikigai' με το να τις δημιουργείς, ίσως λόγω των ριζωμένων κοινωνικών σχέσεων που προωθεί η ιαπωνική κοινωνία και που πολλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία αναζητούν." Συγκεκριμένα, η ιδέα έχει τις ρίζες της στο Ιαπωνικό νησί της Okinawa που λέγεται πως έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιωνόβιων στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, πιστεύεται πως το ikigai μπορεί όχι μόνο να κρατάει το κλειδί της ευτυχίας, αλλά και της μακροζωίας.

Πώς δουλεύει;

O Ken Mogi, ένας νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του Awakening Your Ikigai, εξηγεί πως το να βρεις τον σκοπό σου στη ζωή χρησιμοποιώντας αυτή τη lifestyle ιδέα έχει να κάνει με το να επικεντρωθείς σε αυτό που περιγράφει ως 'πέντε πυλώνες': ξεκινάς με μικρά βήματα, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, συνδέεσαι με τον κόσμο γύρω σου (μέσα από άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον), αναζητάς μικρές χαρές και ζεις στο εδώ και το τώρα.

Προτείνει να επικεντρωθούμε στο concept των δύο πρώτων ωρών αφού ξυπνήσουμε με σκοπό να ξεκινήσουμε σωστά την ημέρα μας. Έχετε μπερδευτεί; Θα σας εξηγήσουμε.

Με σκοπό να βρουν το Ikigai τους, οι άνθρωποι θα πρέπει να ρωτήσουν τους εαυτούς τους τις εξής ερωτήσεις:

1. Τι αγαπώ;

2. Σε τι είμαι καλή/ος;

3. Γιατί θα μπορούσε κάποιος να με πληρώνει αυτή τη στιγμή -ή τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γίνει το μελλοντικό μου εισόδημα;

4. Τι χρειάζεται ο κόσμος;

Στο βιβλίο του Garcia, εκείνος και ο συν-συγγραφέας του, Francesc Miralles, καταγράφουν τους 10 κανόνες που θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε το "ikigai" σας:

1. Μείνετε ενεργοί και μην αποσυρθείτε

2. Αφήστε πίσω την βιασύνη και υιοθετήστε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής

3. Φάτε μόνο μέχρι να είστε 80% χορτασμένοι

4. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με καλούς φίλους

5. Γυμναστείτε κάνοντας καθημερινή, ήρεμη γυμναστική

6. Χαμογελάστε και αναγνωρίστε τους ανθρώπους γύρω σας

7. Επανασυνδεθείτε με τη φύση

8. Ευχαριστείστε οτιδήποτε καλυτερεύει τη μέρα σας και σας κάνει να νιώθετε ζωντανές/οι

9. Ζήστε στη στιγμή

10. Ακολουθείστε στο ikigai σας

 

Gallery: Δείτε πώς να πετύχετε το hygge nail trend

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ GALLERY
9 photos

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss