Πώς οι γονείς θα αναγνωρίσουν τα πρώιμα σημάδια αυτισμού

Τρίτη 03 Απριλίου 2018

Τρίτη 03 Απριλίου 2018

Πώς οι γονείς θα αναγνωρίσουν τα πρώιμα σημάδια αυτισμού

Ο αυτισμός είναι μια νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού, επιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί και αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Οι αυτιστικές διαταραχές (ASDs) περιλαμβάνουν τον αυτισμό και το το σύνδρομο του Asperge. Ο αυτισμός εμφανίζεται σε μικρά παιδιά και μπορεί να είναι ήπιος μέχρι πολύ σοβαρός. Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα με ASDs μπορεί να έχουν εξαιρετικές ικανότητες, ενώ κάποια άλλα αγωνίζονται ακόμα και να μιλήσουν.

Ο αριθμός των παιδιών που διαγιγνώσκονται με ASD έχει αυξηθεί σχεδόν δέκα φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Επί του παρόντος η National Autistic Society (NAS) εκτιμά ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τέσσερις φορές περισσότερο να επηρεάζονται τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια. Η αύξηση στις διαγνώσεις μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες και η γενετική μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτή την αύξηση του επιπολασμού. Άλλες ύποπτες αιτίες του αυτισμού περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, μια ιογενής λοίμωξη, όπως η γρίπη, κατά το πρώτο τρίμηνο του βρέφους και μια βακτηριακή μόλυνση, όπως μια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Όλα τα παραπάνω έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ASD κατά 40%.

Σήμερα οι νέοι γονείς ανησυχούν περισσότερο. Κάθε γονιός πιστεύει και εύχεται το παιδί του να είναι γερό και υγιές. Τα τελευταία χρόνια όμως μια συχνή ερώτηση που γεννιέται μαζί με τον ερχομό ενός βρέφους είναι το αν θα παρουσιάσει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή.

Η άποψη που υπήρχε παλιά ότι μια δυσκολία  με το χρόνο θα ξεπεραστεί, έχει αναθεωρηθεί. Σύγχρονες μελέτες που αφορούν την παιδική ανάπτυξη συμφωνούν ότι μια δυσκολία που δεν έχει διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αφήνει κατάλοιπα και η λύση της γίνεται δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Το συμπέρασμα αυτό, οδήγησε στη δημιουργία του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού. Ένας πολύτιμος Ενημερωτικός Οδηγός για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και τους τομείς που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ανά ηλικία στον τομέα της κοινωνικής επικοινωνίας.

 

 

Το βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας το Παιδιού  δημιουργήθηκε από τον Στέλιο Μαντούδη Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή για να βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθούν την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού τους με επιστημονικό τρόπο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο για τον παιδίατρο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέταση που να εντοπίζει τις Διαταραχές στην Επικοινωνία και το Αυτιστικό Φάσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γονείς είναι οι πιο κατάλληλοι στο να εντοπίσουν έγκαιρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μέσα από μια περιοδική καταγραφή των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού τους.

Με το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού μέσω ειδικών ερωτηματολογίων γίνεται καταγραφή ανά τρίμηνο, καθιστώντας έτσι τη μητέρα ικανή να παρατηρήσει μία δυσκολία ή κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά, ώστε να προλάβει και να επηρεάσει την εξέλιξή της. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον παιδίατρο να παρακολουθεί σε βάθος τα ορόσημα επικοινωνίας, τις ρυθμιστικές και αισθητηριακές λειτουργίες, ώστε να μπορεί να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη  αναπτυξιακή παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων συζητούνται με τον παιδίατρο και έτσι αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος με τους γονείς και δίνονται κατευθύνσεις.

 

 

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού παρέχει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων. Περιέχει ερωτηματολόγια, που συμπληρώνει  ο γονέας   από τους  3 πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων  με σκοπό την παρακολούθηση των βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων του παιδιού. 

Τα οφέλη του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού είναι τα παρακάτω:

  • Μαθαίνετε για το τι πρέπει να κάνει το παιδί σας ανά μήνα στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα αλλά και στην επικοινωνία
  • Ενημερώνεστε για τα πρώτα πρώιμα σημάδια της επικοινωνίας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης από 3 μηνών μέχρι 3 χρονών
  • Παρακολουθείτε κατατοπιστικά βίντεο μιας τυπικής ανάπτυξης ενός βρέφους (τα όσα πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει) από την γέννηση του μέχρι τα 3 χρόνια
  • Εντοπίζετε ασυνήθιστες συμπεριφορές και αδυναμίες του παιδιού
  • Συζητάτε κάθε σας απορία με τον παιδίατρο ανά τρίμηνο καταγράφοντας  μεθοδικά την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού
  • Δραστηριοποιείστε και προλαμβάνετε μικρές δυσκολίες πριν εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την έκφραση του λόγου, συμπεριφορά, την κοινωνική αλληλεπίδραση  και την μάθηση.
  • Μπορείτε να ελέγχετε από τους 3 μήνες αν εξελίσσεται η κοινωνική επικοινωνία όπως θα έπρεπε.
  • Η πρώιμη αναγνώριση των ανησυχητικών σημαδιών που σχετίζονται με την επικοινωνία και το Aυτιστικό Φάσμα θα οδηγήσει στην πρώιμη παρέμβαση η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει και από την ίδια την οικογένεια.

Το Bιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού θα διανεμηθεί άμεσα στους περισσότερους  παιδιάτρους  και σχεδόν σε όλα μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές  σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο οι γονείς που θα ήθελαν να το προμηθευτούν μπορούν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία υποχρέωση να το κατεβάσουν πληκτρολογώντας pdf  Bιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού .

More for you

 
 

Don't Miss