Οι πιο περίεργες αιτίες καρκίνου του δέρματος που πρέπει να γνωρίζετε

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Οι πιο περίεργες αιτίες καρκίνου του δέρματος που πρέπει να γνωρίζετε

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πολλά σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος, όπως το γεγονός ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να τον αναπτύξετε αν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο και ότι θα πρέπει να προσέχετε τις κρεατοελιές για τυχόν ύποπτες αλλαγές στο χρώμα ή στο μέγεθος (μεταξύ άλλων συμπτωμάτων καρκίνου του δέρματος ). Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η ακτινοβολία του ήλιου αν και είναι η βασική αιτία για τον καρκίνο του δέρματος, δεν είναι όμως η μοναδική. Παρακάτω θα δείτε και κάποιες άλλες πιθανές αιτίες του και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε.

Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Εάν οι γονείς ή ο αδελφός σας είχαν καρκίνο του δέρματος, τότε έχετε 50% περισσότερες πιθανότητες να το εμφανίσετε και εσείς σε σχέση με όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Έχετε λευκό δέρμα

Η μελανίνη είναι η χρωστική που δίνει στο δέρμα το χρώμα, όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο περισσότερη μελανίνη έχει. Η μελανίνη παρέχει επίσης προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου, οπότε εάν είστε ανοιχτόχρωμοι τότε είναι πιο πιθανό να καείτε - και κατά συνέπεια μπορεί να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος. Τούτου λεχθέντος μην υποθέτετε ότι είστε ασφαλείς εάν τα μαλλιά και το δέρμα σας είναι πιο σκούρα. Μπορεί το μελάνωμα να είναι λιγότερο κοινό στους Αφρο-Αμερικανούς, αλλά εάν συμβεί τείνει να είναι πολύ πιο θανατηφόρο.

Διαβάστε εδώ: Όσοι έχουν αυτό το σημάδι στο αυτί τους κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο  

Είστε κοκκινομάλληδες

Η γενετική μετάλλαξη που είναι υπεύθυνη για τα κόκκινα μαλλιά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, MC1R-RHC, ενεργοποιεί μια οδό που προκαλεί καρκίνο όταν κάποιος με κόκκινα μαλλιά εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Κατοικείτε σε βουνό

Εάν κατοικείτε σε βουνό έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μελάνωμα από κάποιον που βρίσκεται πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Το πρόβλημα είναι  το υψόμετρο. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αυξάνεται μόνο όσο πιο κοντά φτάνετε στον ισημερινό, αλλά και το υψόμετρο είναι επίσης επικίνδυνο.

Πετάτε συχνά με αεροπλάνο

Οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα, σε σύγκριση με το ευρύ κοινό, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Για κάθε 3.000 πόδια που ανεβαίνετε, υπάρχει μια αύξηση κατά 15% της έντασης της UV ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι στα 30.000 πόδια - όπου τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη πετούν - το επίπεδο UV είναι περίπου διπλάσιο από το επίπεδο του εδάφους. Και ενώ η δομή του αεροσκάφους παρέχει κάποια προστασία, οι ακτίνες UVA (οι οποίες είναι ακόμα πιο έντονες όταν τα αεροπλάνα πετουν πάνω από σύννεφα ή χιονισμένα βουνά) μπαίνουν από τα παράθυρα.

Οδηγείτε πολύ

Περίπου τα τρία τέταρτα των μελανωμάτων εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του σώματος, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι είναι από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την οδήγηση. Γιατί ενώ το γυαλί μπλοκάρει αποτελεσματικά την UVB, τα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων επιτρέπουν στο 63% της UVA να περάσει. Μια επιλογή είναι να τοποθετήσετε στα παράθυρα του αυτοκινήτου διαφανή μεμβράνη παραθύρων, η οποία μπλοκάρει την UVB και UVA χωρίς να μειώνει την ορατότητα.

More for you

 
 

Don't Miss