Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν ακολουθήσετε τη δίαιτα Dukan

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν ακολουθήσετε τη δίαιτα Dukan

Η δίαιτα Dukan πήρε το όνομα της από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες αφού υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών. Η συγκεκριμένη έχει 4 φάσεις: Στην πρώτη φάση καταναλώνετε μόνο πρωτεϊνικές τροφές και διαρκεί από 2 μέχρι 10 ημέρες, ανάλογα τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε. Στη δεύτερη φάση προστίθενται και τα λαχανικά ενώ στη τρίτη φάση μπορείτε να επανεντάξετε σε περιορισμένες ποσότητες τα φρούτα, το ψωμί και τα τυριά. Επίσης μπορείτε να καταναλώσετε δυο φορές την εβδομάδα ένα γεύμα με άμυλο, όπως πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και όσπρια. Η τέταρτη φάση είναι και η τελευταία και έχει στόχο τη διατήρηση του βάρους. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να φάτε ό, τι επιθυμείτε αρκεί να υπάρχει μια ημέρα την εβδομάδα καθαρής πρωτεΐνης και να καταναλώνετε καθημερινά πίτουρο βρώμης. Εάν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε το διατροφικό πρόγραμμα της δίαιτας Dukan, πριν το ξεκινήστε διαβάστε τι θα συμβεί στο σώμα σας ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Η πιο δύσκολη φάση από τις 4 είναι η πρώτη διότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο πρωτεΐνη και να απαρνηθείτε τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά μέχρι και τα λαχανικά. Είναι λοιπόν λογικό στην αρχή να νιώθετε περιορισμένοι και να έχετε αρκετά νεύρα. Για να μην αναφέρω τα σωματικά συμπτώματα με τα οποία μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η κακή αναπνοή και η ξηροστομία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μέχρι να περάσει η πρώτη φάση που περιλαμβάνει μόνο πρωτεΐνη το σώμα σας θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. Στη δεύτερη φάση τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως καλύτερα αφού προστίθενται και τα λαχανικά. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αίσθημα της καταπίεσης να μην έχει φύγει και να δυσκολεύεστε να την ακολουθήσετε.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που δεν έχετε λεπτές γάμπες και πώς να τις αποκτήσετε

Και έφτασε η στιγμή για το καίριο ερώτημα: θα χάσετε κιλά; Ναι θα χάσετε, αλλά μετά από πολλή στέρηση και αρκετό κόπο, ενώ παρατηρείται η άμεση πρόσληψη των χαμένων κιλών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα τη σταματήσετε. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα επιστημονικά δεδομένα μαρτυρούν την αναποτελεσματικότητάς της αφού η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Όταν δεν περιλαμβάνετε στο διαιτολόγιό σας τροφές όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, διότι αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από τις διάφορες ασθένειες.

Διαβάστε εδώ: Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες για να έχουν ορμονική ισορροπία

Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω πως ο περιορισμός στην επιλογή τροφίμων αυξάνει το αίσθημα της στέρησης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίστε συμπτώματα όπως κατάθλιψη, μελαγχολία και νεύρα. Η λύση για την απώλεια κιλών δεν βρίσκεται σε μαγικές δίαιτες, αλλά στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss