Η προαιώνια ιστορία των σκύλων-οδηγών

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Η προαιώνια ιστορία των σκύλων-οδηγών

Οι σκύλοι-οδηγοί είναι ίσως το πιο γνωστό είδος σκύλου βοήθειας. Σταδιοδρομούν βοηθώντας ανθρώπους με τύφλωση να κινούνται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. «Βοηθούν τους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης να αποφεύγουν εμπόδια, να σταματούν σε κράσπεδα και σκαλοπάτια και να τα βγάζουν πέρα στην κίνηση», γράφει το Assistance Dogs International. Με λίγα λόγια να είναι ανεξάρτητοι και να κινούνται με ασφάλεια. Το ίδιο ακριβώς, όμως, έκαναν και οι πρόγονοί τους για γενιές, γράφει το Smithsonianmag:

Περίπου το 100 μ.Χ.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια από τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Ερκολάνο (ρωμαϊκή πόλη στην Καμπανία της Ιταλίας που καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη το 79 π.Χ.) απεικονίζει έναν τυφλό άντρα με σκύλο οδηγό. Το γράφει ο Μάικλ Τάκερ στο βιβλίο του «The Eyes that Lead: The Story of Guide Dogs for the Blind» (Τα μάτια που οδηγούν: Η ιστορία των οδηγών σκύλων για τυφλούς), που κυκλοφόρησε το 1984.2017-03-16T120110Z_1783583380_RC1A40136D30_RTRMADP_3_SPAIN-HEALTH

 

Και άλλες εικόνες, όμως, όπως ένας κινεζικός πίνακας ζωγραφικής του 13ου αιώνα, δείχνουν ανθρώπους που καθοδηγούνται από σκύλους, γράφει ο συγγραφέας Στιβ Σουάνμπεκ στο βιβλίο του «The Seeing Eye» (Το μάτι που βλέπει). Δεδομένης, μάλιστα, της ιστορικά στενής σχέσης ανθρώπων και σκύλων, είναι πολύ πιθανό τα σκυλιά να βοηθούν τους τυφλούς ανθρώπους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.

1700
Μόλις τον 18o αιώνα οι σκύλοι-οδηγοί έγιναν επίσημα μέρος της ιατρικής φροντίδας. Αν και εικόνες από το Μεσαίωνα απεικονίζουν τυφλούς που βασίζονται σε σκύλους, σύμφωνα με το History.com, η «πρώτη συστηματική χρήση σκύλων-οδηγών χρονολογείται από τα μέσα του 1700». Σε ένα νοσοκομείο Παρισιού για τυφλούς, άρχισαν να εκπαιδεύσουν σκύλους που θα βοηθούσαν τους τυφλούς ασθενείς. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

More for you

 
 

Don't Miss