Πώς επιβιώνουν οι γάτες πηδώντας από ψηλά;

Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017

Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς επιβιώνουν οι γάτες πηδώντας από ψηλά;

Συχνά βλέπουμε γάτες να πηδούν είτε επίτηδες είτε για κάποιο άλλο λόγο από ένα παράθυρο ή από ένα μπαλκόνι στον δρόμο. Οποιος έχει γάτα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα αφού γνωρίζει ότι οι γάτες κάνουν συχνά… γατήσιες ανοησίες. Αλλωστε ειδικά όταν πρόκειται για χαμηλά ύψη οι γάτες προσγειώνονται εύκολα χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν όμως πέσουν από μεγαλύτερο ύψος το πράγμα αλλάζει.

Οι ειδικοί το έχουν ονομάσει «σύνδρομο ψηλού κτιρίου» και έχει να κάνει με την πτώση των γατών από ύψος 7-9 μέτρων. Ισως σε αυτή την πτώση μια γάτα να τα βρει σκούρα στην προσγείωση και να τραυματιστεί. Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Αν οι γάτες πηδήξουν από μεγαλύτερο ύψος από 9 μέτρα οι πιθανότητες να μην πάθουν κάτι είναι μεγαλύτερες. Πως γίνεται όμως αυτό; Πώς είναι δυνατόν να πέφτει μια γάτα από ύψη πάνω από 9 μέτρα και να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από ότι σε χαμηλότερα ύψη; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει με άρθρο του στο περιοδικό Wired ο Ρετ Αλέν καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Southerneastern Louisiana στις ΗΠΑ.

Ο Αλέν υποστηρίζει ότι η απάντηση βασίζεται σε δύο παραμέτρους: την αντίσταση του αέρα και το λεγόμενο φαινομενικό βάρος. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss