WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα καλύτερα κόλπα για να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς


14 Μαρτίου 2020

Τα καλύτερα κόλπα για να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όπως ήδη γνωρίζουμε ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο όταν βήχει ή φτερνίζεται. Αν αυτά τα σταγονίδια  προσγειωθούν στο χέρι σας και στη συνέχεια πιάσετε το πρόσωπό σας, τότε είστε σε κίνδυνο για να νοσήσετε. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα από τα βήματα του CDC είναι να μας επισημαίνει να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, εάν δεν έχουμε πλύνει πρώτα καλά τα χέρια μας. Όμως αυτή η τακτική είναι πολύ δύσκολη για να γίνει πράξη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία δημοσίευσαν μια ολόκληρη μελέτη που διαπίστωσε ότι ακόμη και φοιτητές ιατρικής (που εκτίθενται σε όλα τα είδη μικροβίων και βακτηρίων) αγγίζουν το πρόσωπό τους σχεδόν 25 φορές την ώρα κατά μέσο όρο. Αλλά και όλοι εμείς αγγίζουμε το πρόσωπό μας ασυναίσθητα. 

Γι αυτό λοιπόν οι ψυχολόγοι μοιράστηκαν μερικά έξυπνα τρικ που μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. 

Επιλέξτε μια ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Οι ψυχίατροι συχνά βοηθούν τους ασθενείς τους να επικεντρωθούν σε αντίθετες συμπεριφορές, όταν πρέπει να σπάσουν μια ανθυγιεινή συνήθεια. Εάν λοιπόν αγγίζετε το πρόσωπό σας ασυνείδητα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας (ή την ώρα), σκεφτείτε μια άλλη περιοχή που μπορείτε να αγγίξετε χωρίς να αυξήσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια. Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να αγγίξετε το πρόσωπό σας, αγγίξτε τα χέρια σας ή το μπράτσο σας. 
 
Μην προσπαθήσετε να αγνοήσετε την επιθυμία.

Απλά η επανάληψη του «μην αγγίζετε το πρόσωπό σας» εσωτερικά δεν πρόκειται να βοηθήσει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει την επιθυμία και εφαρμόστε την ανταγωνιστική συμπεριφορά. Αν παρατηρήσετε ότι αγγίζετε σταθερά το πρόσωπό σας σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση - όπως όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή όταν διαβάζετε κάτι στο γραφείο σας - σημειώστε το σε ένα χαρτί, ώστε την επόμενη φορά να το θυμάστε.

Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα.

Εάν εξακολουθείτε να ψάχνετε για έναν αβλαβή, υποσυνείδητο τρόπο για να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας, μπορεί να βρείτε έναν τρόπο να τα κρατάτε απασχολημένα. Μια καλή επιλογή είναι οι μικρές μπάλες αντιστρες ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορείτε να το κρατάτε για αρκετές ώρες. Ανεξάρτητα από το αντικείμενο που επιλέγετε, απλά φροντίστε να το καθαρίζετε συχνά.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση των φακών επαφής.

Τα μάτια είναι αρκετά ευαίσθητα και πολλές φορές οι φακοί επαφής μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να τα τρίβετε. Η απλή μετάβαση σε γυαλιά για λίγο καιρό,  μπορεί να μειώσει την ανάγκη να αγγίξετε τα μάτια σας.

Χρησιμοποιήστε κάποια προϊόντα που θα σας εμποδίσουν να αγγίξετε το πρόσωπό σας.
 
Για παράδειγμα η βαζελίνη μπορεί να σας εμποδίσει να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Ακόμα και μια κρέμα που μυρίζει έντονα μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Εάν έχετε φαγούρα λόγω ακμής ή εκζέματος μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα χαρτομάντηλο για να αγγίζετε το πρόσωπο και φυσικά μετά τη χρήση να το πετάτε στον κάδο σκουπιδιών. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.