Πώς οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζουν την προσωπικότητά σας

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αναρωτιέστε ποτέ γιατί σκέφτεστε και ενεργείτε όπως κάνετε; Η προσωπικότητά μας επηρεάζεται από τους γενετικούς αλλά και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο πολιτισμός και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. 

Ένας άλλος παράγοντας που μας διαμορφώνει είναι οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλοεπιδράμε καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να λάβετε μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με τις επιρροές που θέλετε να συνεχίσετε να έχετε στη ζωή σας. 

Οι σχέσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω σας. Οι παιδικές εμπειρίες και η οικογένειά σας είναι συχνά θεμελιώδεις. 

Για να σας βοηθήσουμε να σκεφτείτε τις σχέσεις που έχετε και πώς σας επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε την παρακάτω άσκηση:

Προσδιορίστε τις κατηγορίες ανθρώπων στη ζωή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε για κατηγορίες, όπως άμεση οικογένεια, εκτεταμένη οικογένεια, μέντορες, ενήλικες φίλους, συνομηλίκους, εραστές, φανταστικές φιγούρες (από βιβλία ή ταινίες), ιστορικούς ανθρώπους, θρησκευτικές προσωπικότητες ή ακόμα και γνωστούς ή ξένους.

Ονομάστε τα άτομα που ταιριάζουν σε κάθε κατηγορία και που έχουν σημαντική επίδραση σε εσάς. Μην ανησυχείτε αν είχαν «αρκετή» επιρροή. Σκεφτείτε το περισσότερο σαν μια άσκηση. Εάν έρχεται στο μυαλό σας κάποιος που σας έχει επηρεάσει, τότε συμπεριλάβετε τον. 

Εξετάστε την επιρροή κάθε ατόμου σε μεγαλύτερο βάθος. Μπορείτε να δοκιμάσετε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους ή ποιες ενέργειες έκαναν, που είχαν μεγαλύτερη επιρροή; Πώς με επηρέασαν στο παρελθόν; Πώς με επηρεάζουν τώρα; Πώς επηρέασαν την πορεία της ζωής μου; Σκεφτείτε τις επιπτώσεις τους στις πράξεις σας, τα συναισθήματα και τη σκέψη σας.

Καθώς σκέφτεστε, μπορείτε να αποκτήσετε προοπτική. Αντί να αποδεχτείτε την τρέχουσα αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας - εν μέρει εξαιτίας της επιρροής των άλλων - μπορείτε να επιλέξετε ποιος θέλετε να είστε. Μπορείτε ακόμη και να αποφασίσετε να διαλέξετε ένα νέο πρότυπο ή να φτιάξετε το δικό σας. 
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits