WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μεγαλύτερες ημέρες, πιο φωτεινή διάθεση: Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θερινή ώρα


28 Μαρτίου 2021

Μεγαλύτερες ημέρες, πιο φωτεινή διάθεση: Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θερινή ώρα

Η αλλαγή θερινής ώρας παρέχει μια επιπλέον ώρα φωτός που μπορεί να βοηθήσει με φωτεινότερες διαθέσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου ενεργοποιεί το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με την ενίσχυση της διάθεσης και των αισθήσεων ηρεμίας και εστίασης.

Η άσκηση, το φαγητό και η κοινωνικοποίηση είναι όλες δυνατές σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον ήλιο.

Με την άφιξη της άνοιξης και της θερινής ώρας, περισσότερο φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή μας.

Στην πραγματικότητα, παλαιότερη έρευαν είχε δείξει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου ενεργοποιεί το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, που συνδέεται με την τόνωση της διάθεσης, της ηρεμίας και της εστίασης.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης σας είναι χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος κατάθλιψης με εποχικό μοτίβο (επίσης γνωστό και ως εποχική συναισθηματική διαταραχή ή SAD). Επίσης η αύξηση της έκθεσης στο φως του ήλιου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα καλά νέα είναι με περισσότερο ηλιακό φως, υπάρχει περισσότερη ευκαιρία να βγείτε έξω, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα σεροτονίνης και βιταμίνης D. Καθώς προσαρμόζεστε στην αλλαγή της ώρας και αγκαλιάζετε την επιπλέον ώρα του ηλιακού φωτός, μπορείτε να κάνετε εξωτερική δραστηριότητα κάθε πρωί όταν ξυπνάτε.

Σκεφτείτε να προσθέσετε τις ακόλουθες ιδέες στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Κάντε μια βόλτα στη φύση

Οι μεγαλύτερες ώρες της ημέρας και ο ζεστός καιρός βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται τη φύση και τα οφέλη της. Έχουμε παγιδευτεί σε εσωτερικούς χώρους και το σώμα μας πιθανώς είναι πολύ πρόθυμο να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο και να τρέξει. 
 

Μια άλλη επιλογή είναι να βγαίνετε έξω μετά από κάθε γεύμα

Εάν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να κάνετε μια βόλτα έξω μετά το γεύμα για τουλάχιστον μισή ώρα. Θα δείτε τεράστια διαφορά στη διάθεση σας και θα διώξετε τη μονοτονία που μπορεί να νιώθετε τον τελευταίο καιρό. 
 
Πηγαίνετε βόλτα με το κατοικίδιό σας

Όσοι έχετε σκύλο είναι τώρα μια καλή ευκαιρία να κάνετε μαζί μια μεγαλύτερη βόλτα, ακόμα μπορείτε να πάτε στη θάλασσα και να λιαστείτε μαζί με τον γλυκό σας τετράποδο. 

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.