Θαλασσοφοβία: Τι είναι και πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021

Μήπως νιώθετε τρόμο κάθε φορά που σκέφτεστε πόσο απέραντος και βαθύς και σκοτεινός είναι ο ωκεανός; Συνοδεύεται αυτό το αίσθημα από έναν κόμπο στο στομάχι; Είχατε ποτέ εφιάλτη ότι στεκόσασταν σε μια παραλία και ξαφνικά συνειδητοποιήσατε ότι ένα τεράστιο κύμα έρχεται πάνω από το κεφάλι σας; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε μπορεί να έχετε θαλασσοφοβία.

Τι είναι η θαλασσοφοβία;

Όπως όλες οι φοβίες, έτσι και η θαλασσοφοβία είναι μια απάντηση φόβου που ενεργοποιείται από κάποιο ερέθισμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο βυθός της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Όμως η θαλασσοφοβία διαφέρει από το φόβο για το νερό, διότι οι περισσότεροι πάσχοντες επικεντρώνονται σε αυτά που κρύβει η θάλασσα, όπως είναι οι καρχαρίες ή ένα θαλάσσιο τέρας και τα συμπτώματα που βιώνουν είναι η εφίδρωση, η ζαλάδα και ο εμετός.

Όσοι πάσχουν από θαλασσοφοβία συνήθως απευθύνονται σε ψυχολόγους, οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να την αντιμετωπίσουν.  

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η φοβία είναι διαφορετική από το φόβο επειδή είναι παράλογη και δημιουργεί στο μυαλό μας πράγματα που δεν είναι αληθινά. Για παράδειγμα οι πιθανότητες να μας επιτεθεί ένα θαλάσσιο τέρας ενώ κολυμπάμε είναι εξαιρετικά χαμηλές. 

Μεταξύ του 1958 και του 2016 υπήρξαν μόνο 35 θανατηφόρες επιθέσεις από καρχαρίες στα ύδατα γύρω από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά ο φόβος για τους καρχαρίες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως από τότε που βγήκες στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο φόβος της θάλασσας μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητός, αφού όλοι φοβούμαστε το άγνωστο. Όταν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό μέρος και δεν μπορούμε να δούμε τίποτα, αρχίζουμε και φανταζόμαστε διάφορα πράγματα ώστε να προστατευτούμε.

Τα καλά νέα για τη θαλασσοφοβία είναι ότι μπορεί να ξεπεραστεί. Ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από άτομο σε άτομο, όμως με το που ανακαλύψει τον πραγματικό λόγο που προκάλεσε τη φοβία, θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει και να τη ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα. Γιατί τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν αφήσουμε τις σκέψεις μας να τρέξουν ανεξέλεγκτα στο τέλος σίγουρα θα μας ελέγξουν. 

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

[wgaellry]