WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το κλείσιμο σχολείων έβλαψε σοβαρά τη ψυχική υγεία των μαμάδων, αλλά όχι των μπαμπάδων


6 Ιουνίου 2021

Το κλείσιμο σχολείων έβλαψε σοβαρά τη ψυχική υγεία των μαμάδων, αλλά όχι των μπαμπάδων

Το κλείσιμο σχολείων έβλαψε σοβαρά την ψυχική υγεία των μαμάδων, αλλά κατά μέσο όρο δεν είχε καμία επίπτωση στην ευημερία των μπαμπάδων. 

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Essex επισημαίνει ότι η πανδημία έχει γενικά αυξήσει τις ψυχολογικές δυσκολίες των γονέων. Ωστόσο, οι μητέρες των παιδιών πριν από την εφηβεία επωμίστηκαν όλες τις ευθύνες: Βοηθώντας τους στη μελέτη στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα έπρεπε να συνεχίσουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα πολλές μαμάδες να αισθάνονται κατάθλιψη, να έχουν προβλήματα στον ύπνο μέχρι και να φτάσουν να θεωρούν ότι δεν είναι καλοί γονείς. 

Η μελέτη μας δείχνει, για πρώτη φορά, τον αντίκτυπο του κλεισίματος του σχολείου στην ψυχική υγεία των μητέρων. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούνε πως το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας που βιώνουν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ είναι περίεργο που κατά μέσο όρο η ψυχική υγεία των μπαμπάδων δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η πρώτη που διερεύνησε τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όταν το άγχος που σχετίζεται με τη γονική μέριμνα είναι καθημερινό, προκαλεί γονική εξάντληση. Μία από τις μείζονες συνέπειες αυτής της εξάντλησης είναι και η ανασφάλεια των δεξιοτήτων που νιώθουν οι γονείς. 

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες γυναίκες ηθοποιοί

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.