WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Nomophobia: Ποια είναι η σύγχρονη φοβία από την οποία πάσχουμε σχεδόν όλοι


Σύρμα Κιουπελόγλου

8 Ιουνίου 2021

Nomophobia
Δυσκολεύεσαι να αφήσεις το κινητό από τα χέρια σου; Νιώθεις μεγάλο άγχος στη σκέψη ότι θα βρεθείς κάπου χωρίς σήμα; Μήπως αισθάνεσαι δυσφορία αν δεν έχεις το κινητό σου; Τότε ίσως πάσχεις από Nomophobia, τη φοβία του να βρεθείς χωρίς το κινητό σου ή να μη μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η σύγχρονη ζωή, δημιουργεί καινούργιες ανάγκες και προκαλεί νέους φόβους. Η Nomophobia έχει μπει στις ζωές μας σαν επίσημος όρος περίπου από το 2008 και έκτοτε εξαπλώνεται διαρκώς. 

Δυσκολεύεσαι να αφήσεις το κινητό από τα χέρια σου; Νιώθεις μεγάλο άγχος στη σκέψη ότι θα βρεθείς κάπου χωρίς σήμα; Μήπως αισθάνεσαι δυσφορία αν δεν έχεις το κινητό σου;

Τότε ίσως πάσχεις από Nomophobia, τη φοβία του να βρεθείς χωρίς το κινητό σου ή να μη μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η σύγχρονη ζωή, δημιουργεί καινούργιες ανάγκες και προκαλεί νέους φόβους. Η Nomophobia έχει μπει στις ζωές μας σαν επίσημος όρος περίπου από το 2008 και έκτοτε εξαπλώνεται διαρκώς. 

Όλοι μας θα ανησυχήσουμε στην περίπτωση που δεν βρίσκουμε το κινητό μας, εξάλλου είναι πλέον ο κύριος τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους, αναζητούμε και αποθηκεύουμε πληροφορίες. Οπότε είναι λογικό να φοβηθούμε ότι θα χάσουμε επαφές, φωτογραφίες, σημειώσεις και τόσα άλλα. Το να πάσχεις όμως από nomophobia είναι κάπως διαφορετικό. Η λέξη είναι συντομογραφία του «no mobile phone phobia» και περιγράφει τον επίμονο και διαρκή φόβο του να βρεθείς χωρίς κινητό σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζεται η καθημερινή ζωή. 

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε 1000 εργαζομένους, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω της mobile εφαρμογής του OnePoll, και ανακάλυψε ότι τα 2/3 εξ αυτών έτρεμαν στην ιδέα ότι θα χάσουν ή ότι θα βρεθούν κάπου χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο. 

Το συγκλονιστικό αυτό ποσοστό εξηγεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πλέον να έχουν δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου, τις οποίες έχουν συνεχώς επάνω τους. 

Όσον αφορά την ηλικία, όπως είναι αναμενόμενο, η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό Nomophobia είναι αυτή των 18 με 24 ετών με 77%, ακολουθεί των 25 με 34 με 68% και τρίτη με πολύ μικρότερο ποσοστό η ομάδα άνω των 55 ετών. 

jenny.gr

Ποια συμπτώματα όμως είναι ανησυχητικά;

Τα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•    Ανησυχία, φόβο ή πανικό στη σκέψη να μην έχετε το τηλέφωνό σας ή να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

•    Ανησυχία και ταραχή εάν πρέπει να κλείσετε το τηλέφωνό σας ή να ξέρετε ότι δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για λίγο

•    Πανικό ή άγχος εάν δεν μπορέσετε να βρείτε γρήγορα το τηλέφωνό σας

•    Νεύρα, άγχος ή στρες όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το τηλέφωνό σας

Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•    Σφίξιμο στο στήθος 

•    Δυσκολία στην αναπνοή 

•    Τρέμουλο

•    Αυξημένη εφίδρωση

•    Αίσθημα λιποθυμίας, ζάλη ή αποπροσανατολισμό

•    Γρήγορο καρδιακό παλμό

jenny.gr

Οι ειδικοί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την αιτία που δημιουργεί τη nomophobia. Αντίθετα, πιστεύουν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν. Ο φόβος της απομόνωσης ίσως παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της φοβίας. Αν το κινητό είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος για να έρχεται σε επικοινωνία με τους αγαπημένους του ανθρώπους, τότε σίγουρα θα αισθάνεται μοναξιά χωρίς αυτό. Για να μην αισθανθεί ποτέ αυτήν την μοναξιά, θέλει να έχει συνέχεια το τηλέφωνο κοντά του. Άλλος ένας παράγοντας, μπορεί να είναι η αγωνία κάποιου να μην είναι εύκολα προσβάσιμος σε περίπτωση ανάγκης.

jenny.gr

Οι φοβίες δεν αναπτύσσονται πάντα ως αντίδραση σε μια αρνητική εμπειρία, αλλά συμβαίνει κι αυτό μερικές φορές. Για παράδειγμα, εάν η απώλεια του τηλεφώνου στο παρελθόν προκάλεσε σημαντική ταλαιπωρία ή προβλήματα σε κάποιον. Ο κίνδυνος ανάπτυξης Nomophobia μπορεί επίσης να αυξηθεί εάν υπάρχει κάποιο στενό μέλος της οικογένειας που έχει φοβία ή άλλο είδος άγχους. Το είσαι γενικά αγχώδης ή να έχεις κάποια αγχώδη διαταραχή μπορεί και αυτό να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης φοβίας. 

Όπως και να έχει, αποτελεί γενική παραδοχή ότι η nomophobia αποτελεί μία ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση ψυχικής υγείας. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.