WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυστικό 2.000 ετών για να είστε επιτυχημένοι και αρεστοί


14 Ιουνίου 2021

Το μυστικό 2.000 ετών για να είστε επιτυχημένοι και αρεστοί

Τι είναι αυτό που φέρνει την επιτυχία στη ζωή μας, και πόσο μάλλον σε ένα εργασιακό περιβάλλον; Οι ερευνητές καταλήγουν πως το μαγικό συστατικό επιτυχίας προέρχεται από τους Στωικούς Φιλοσόφους και μας πάει 2.000 χρόνια πίσω. Το κλειδί για την επιτυχία προέρχεται λοιπόν, από τον κόσμο της αρχαίας φιλοσοφίας και δεν είναι άλλο από τη στωικότητα. 

Το να είμαστε υπομονετικοί στον εργασιακό μας χώρο αλλά και στη ζωή, είναι κάτι που εξασφαλίζει την ολοκληρωτική επιτυχία σύμφωνα με έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπομένουμε τις δυσκολίες που ανακύπτουν χωρίς να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας με έντονο τρόπο ή να παραπονιόμαστε. 

Με απλά λόγια, η στωικότητα δεν σημαίνει πως πρέπει να κινούμαστε χωρίς καθόλου συναισθήματα αλλά είναι ένας πρακτικός τρόπος που εγγυάται πως παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε απολύτως ό,τι συμβαίνει γύρω μας, μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τον τρόπο που αντιδρούμε απέναντι σε μια κατάσταση, εκδηλώνοντας με επιθυμητό τρόπο τα συναισθήματά μας. 

Οι 4 αρετές της στωικότητας που σας κάνουν πιο αρεστούς 

Οι Στωικοί Φιλόσοφοι πίστευαν πως η επιτυχία εξαρτάται από τις τέσσερις παρακάτω βασικές αρετές που είναι συνώνυμα της στωικότητας:

1. Σοφία

Όταν παίρνετε λογικές, κι όχι συναισθηματικές αποφάσεις, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Κάνοντας το σωστό, ακόμη κι αν αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που καλείστε να κάνετε, έχετε ήδη φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο που αργότερα θα εγγυηθεί τη διάκρισή σας. 

2. Θάρρος

Ή αλλιώς, τσαγανό. Όταν επιμένετε χωρίς να παραιτείστε και έχετε αυτοπεποίθηση, τότε να είστε σίγουροι πως η ανταμοιβή σας δεν θα αργήσει. Το θάρρος δεν σημαίνει βέβαια, ότι έχετε εξαλείψει τον φόβο για τα πάντα αλλά ότι είστε σε θέση να κάνετε το σωστό παρά τον όποιο φόβο. 

3. Μετριοπάθεια

Το να παραμένετε ταπεινοί παρά την όποια πρόοδό σας, είναι μία από τις πιο σημαντικές σας ικανότητες καθώς θα σας κάνει να είστε μετριοπαθείς σε όλη τη διαδρομή χωρίς να κομπάζετε. Αυτό θα σας οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων παρά την πρoσωρινή σας επιτυχία.

4. Δικαιοσύνη

Αυτό είναι ίσως, το πιο βασικό συστατικό επιτυχίας. Όταν φέρεστε δίκαια και ισότιμα, τότε να είστε σίγουροι πως θα ξεχωρίσετε. Όπως έλεγε άλλωστε, και ο Επίκτητος: "Όταν στρεφόμαστε στη διαρκή αναζήτηση του καλύτερου εαυτού μας, αυτό σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για την ευημερία των άλλων ανθρώπων".  

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.