WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι ψυχολόγοι εξηγούν: Γιατί αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε;


The Jennettes

28 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ψυχολόγοι εξηγούν: Γιατί αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε;
Κάθε χρόνο, αγοράζουμε τουλάχιστον ένα ρούχο (και λίγα λέω), που πιστεύουμε ότι θα φορέσουμε αμέσως αλλά σύντομα καταλήγει να φιλοξενείται μόνιμα με το ταμπελάκι του στη ντουλάπα μας.

Κάθε χρόνο, αγοράζουμε τουλάχιστον ένα ρούχο (και λίγα λέμε), που πιστεύουμε ότι θα φορέσουμε αμέσως αλλά σύντομα καταλήγει να φιλοξενείται μόνιμα με το ταμπελάκι του στη ντουλάπα μας.

Και από συζητήσεις προκύπτει ότι δεν είμαστε οι μόνες που το κάνουν υποσυνείδητα, όχι μόνο με τα ρούχα αλλά με πολλά πράγματα. Γιατί καταλήγουμε με τόσα πράγματα που τελικά δεν χρειαζόμαστε; Οι ψυχολόγοι έχουν την απάντηση!

Από έξι πειράματα που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που καταλήγουμε αγκαλιά με ένα πλήθος από πράγματα που δεν έχουμε πραγματική ανάγκη. Όταν αποφασίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε κάτι σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αρχίζουμε να θεωρούμε αυτομάτως το αντικείμενο αυτό πιο «ξεχωριστό». Και όσο πιο ξεχωριστό γίνεται, τόσο πιο πολύ νιώθουμε ότι πρέπει να το προστατεύσουμε με αποτέλεσμα να μη το χρησιμοποιούμε και στο μέλλον.

Η «συσσώρευση» που χτίζεται πάνω σε αυτή τη θεωρία είναι μια εξήγηση για το πώς πολλά αντικείμενα καταλήγουν να στοιβάζονται αι να δημιουργούν ένα ατελείωτο χάμος στο σπίτι μας. Σε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να φανταστούν ότι αγοράζουν ένα μπουκάλι κρασί.

Ενώ προοριζόταν να το ανοίξουν εκείνο το βράδυ, αποφάσισαν να το κρατήσουν για κάποια άλλη περίσταση. Όσοι τελικά δεν αποφάσισαν να το ανοίξουν, ήταν λιγότερο πιθανό ότι θα το άνοιγαν κάποια άλλη φορά και η απάντηση κρύβεται στο ότι άρχισαν να βλέπουν το κρασί ως κάτι «ξεχωριστό».  

Το ίδιο διαπιστώθηκε ότι συνέβη και με πολλά ακόμη αντικείμενα. Ένας ακόμη λόγος που εξηγεί γιατί μας συμβαίνει αυτό και καταλήγουμε με πράγματα που τελικά δεν χρειαζόμαστε, είναι ότι συχνά τα σκεφτόμαστε κατά τις αγορές μας, ως μελλοντική επένδυση. Τελικά, τα πράγματα καταλήγουν να μένουν αποθηκευμένα σε χώρους που μελλοντικά ξεχνάμε κι έτσι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ.

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το παραπάνω όσο περισσότερο μπορούμε θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες απ΄τα θέλω μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πολύ εύκολα, απαντώντας στην ερώτηση: «Το χρειάζομαι στ’ αλήθεια;». Ας δώσουμε λίγο χρόνο, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας σκεφτούμε με πιο καθαρό μυαλό. Οι ερωτήσεις: «Μήπως έχω κάτι παρόμοιο ήδη; Μήπως είναι περιττό έξοδο;», είναι εξαιρετικά βοηθητικές. Το ζητούμενο είναι να ρίξουμε τη συναισθηματική μας φόρτιση τη στιγμή εκείνη που είναι στο κόκκινο.

Ένα δεύτερο τρικ είναι να μην το αγοράσουμε εκείνη τη στιγμή. Εκτός αν η ανάγκη μας είναι ξεκάθαρη και η τιμή ιδανική, τότε είναι ένα καλό deal που δεν πρέπει να χάσουμε. Επειδή, όμως αποτελεί εξαίρεση, βγείτε απ΄το μαγαζί, κάντε μία βόλτα και σκεφτείτε αν όντως πρέπει να κάνετε ή όχι, τη συγκεκριμένη αγορά. 

Δείτε ακόμη: 5 αντικείμενα που θα ανανεώσουν άμεσα τη διακόσμηση στο χώρο σας

                                                                    

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.