WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς είναι να ζεις με OCD: Βιωματικά πορτρέτα δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής


The Jennettes

18 Οκτωβρίου 2021

Πώς είναι να ζεις με OCD: Βιωματικά πορτρέτα δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής
Παράλογες σκέψεις, ιδέες που γίνονται εμμονές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που καταλήγουν σε καταναγκασμούς. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια πάθηση που είναι σχεδόν αόρατη και έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα «σημάδια».

Παράλογες σκέψεις, ιδέες που γίνονται εμμονές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που καταλήγουν σε καταναγκασμούς. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια πάθηση που είναι σχεδόν αόρατη και έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα «σημάδια».

Φανταστείτε ένα άτομο να επαναλαμβάνει φράσεις, να ανοιγοκλείνει τους διακόπτες ή να πλένει τα χέρια του τόσο συχνά μέχρι να σκάσουν. Το άτομο αυτό είναι ικανό να συνειδητοποιήσει ότι έχει αναπτύξει κάποιες παράλογες ψυχαναγκαστικές ιδέες και συνήθειες και προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις σταματήσει. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στους 40 ενήλικες πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «σοβαρή κατάσταση, όπου η αγωνία και το άγχος εντείνονται, ενώ οι ασθενείς νιώθουν ότι καταβάλλονται από συχνές και ανεπιθύμητες σκέψεις που εισχωρούν στο μυαλό και γίνονται εμμονές». Κύριο χαρακτηριστικό είναι η απουσία ελέγχου και το αίσθημα πανικού κάθε φορά που οι εμμονές κυριαρχούν και χειραγωγούν στην πραγματικότητα τις κινήσεις μας. 

Η ιδεοψυχαναγκαστικά διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συνήθως προκαλείται από διάφορα γεγονότα που μας συμβαίνουν ή μετατραυματικές εμπειρίες. Ο ψυχαναγκασμοί μπορεί να είναι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί (επαναλαμβανόμενη ανάλυση αναμνήσεων ή έλεγχος συγκεκριμένων δράσεων). Οι ψυχαναγκασμοί είναι συνήθως καλά κρυμμένοι και εντείνουν φόβους που δύσκολα μπορούμε να διώξουμε. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sadhbh (@sadhbhsadhbh)

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάλε λεπτό βρίσκεσαι σε ψυχική πάλη με τον εαυτό σου. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που εισβάλλει σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μας οδηγεί σε υπερανάλυση για τα πάντα και μας αποσυνδέει σταδιακά από το παρόν, προκαλώντας μας μόνιμες ανασφάλειες και φόβους για το μέλλον.

Η απεικόνιση του να ζεις με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) στη φωτογραφική συλλογή 20 Seconds To Safetyείναι ίσως η πιο ρεαλιστική. Το project είναι της Hannah Norton και δημιουργήθηκε για τη μικρότερη αδερφή της, Katie, η οποία πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή και έχει μάθει να ζει με τον φόβο ότι θα κολλήσει Covid-19 τη μαμά της, η οποία ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι να δοθεί έμφαση στη συναισθηματική φύση της ασθένειας. 

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της Katie είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένη με την πανδημία και οι ψυχαναγκασμοί της γεννιούνται από τον φόβο της μόλυνσης... από τα πόμολα στις πόρτες, τα τηλεχειριστήρια, τις συσκευές που κάνουν επιτακτικό το πλύσιμο των χεριών κάθε στιγμή της ημέρας. 

Η Katie σταδιακά βελτιώνεται αλλά o δρόμος είναι μακρύς μέχρι την πλήρη απομάκρυνση κάθε φοβίας που ακολουθεί την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα άτομα που το περνούν, δεν χρειάζεται να αισθάνονται μόνα αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους σε αυτό το ταξίδι. Η κατανόηση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον εαυτό μας μέσα από παρόμοιες ιστορίες που μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους, στη λύση του φαύλου κύκλου. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ hannahnortonphoto

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.