WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 ερωτήσεις που δεν κάνουν ποτέ τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη


Στεφανία Παπαδημητρίου

26 Νοεμβρίου 2021

3 ερωτήσεις που δεν κάνουν ποτέ τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Σε λιγότερο από έναν μήνα, είναι Χριστούγεννα. Και όλοι ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Οικογενειακό τραπέζι. Δηλαδή άβολες ερωτήσεις και εκνευρισμό. 

Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που μας περιμένει: Αδιάκριτοι συγγενείς που προσπαθούν, με τις καλύτερες (ή και όχι) προθέσεις, να μάθουν τα πάντα για τη ζωή μας. Πριν αποφασίσουμε να γυρίσουμε για πάντα την πλάτη στον θείο που θέλει να καθίσει με τη νεολαία, ας έχουμε στο νου μας το εξής: Ίσως ο άνθρωπος να μην το κάνει επίτηδες. Ίσως απλώς έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα άτομα με χαμηλό EQ μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, χωρίς να το παίρνουν είδηση. Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε 3 ερωτήσεις που είναι πιθανό να δεχθείτε – όπως όλοι μας – και φέτος.

«Πότε θα βρεις κανονική δουλειά;»

Αυτό δεν είναι ερώτηση, είναι λόγος για block από τα social media. Τόση κριτική, τόση υποτίμηση για τη δουλειά μας – η οποία, παρεμπιπτόντως, μπορεί και να μας αρέσει. Είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί από τις εξής: «Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;», «Πες μου κι άλλα για τη δουλειά σου, πώς σου φαίνεται;»

«Πότε θα κάνεις παιδάκι;»

Αυτόματη αντίδραση: Ποτέ. Αλλά δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί θα ξέρουμε ότι ο άνθρωπος που μας ρωτά, θεωρεί ότι όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους, το ίδιο πλάνο, τις ίδιες επιθυμίες κι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο και προσωπικό ζήτημα.

Αν αναζητάτε εναλλακτική, δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη ερώτηση. Ας μη θίγουμε ποτέ το θέμα. Κυριολεκτικά, δεν αφορά κανέναν.

«Πάχυνες/Αδυνάτισες;»

Άλλη μία ερώτηση που καλό είναι να μη γίνεται. Μπορεί να την κάνουν για κοπλιμέντο, αλλά μάλλον δεν είναι. Συνήθως, υπάρχει λόγος πίσω από τις αλλαγές στα κιλά – δεν τον ξέρει κανείς πέρα από εμάς, δε χρειάζεται και να τον μάθει. Κι εμείς, φυσικά, θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε την εμφάνιση των άλλων. Είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε με την προσωπικότητά του – ή και με τίποτα, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε. 

Διαβάστε ακόμη: Μήπως είσαι χοντροφοβικός και δεν το ξέρεις;
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.