WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο με μία μόνο ερώτηση


JTeam

17 Ιανουαρίου 2022

Πώς να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο με μία μόνο ερώτηση
Klara Kulikova on Unsplash
Τόσο απλή και άμεση, αυτή η ερώτηση φέρνει πολλά στο φως

Είναι νάρκισσος ο σύντροφός μας; Ή μήπως είμαστε εμείς; Φαίνεται πως με μία μόνο ερώτηση, μπορούμε να το ανακαλύψουμε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μάλιστα, η απάντηση που θα δώσουμε αποκαλύπτει ότι, στην πραγματικότητα, θεωρούμε ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας, όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε.

«Οι νάρκισσοι δε φοβούνται να σας πουν ότι είναι νάρκισσοι», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio και επιμελητής της μελέτης, Brad Bushman. «Δεν ντρέπονται καθόλου».

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε έναν εγωιστή και έναν νάρκισσο. Ο εγωισμός έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, ενώ η υπερβολική αυτοπεποίθηση ίσως μας ανοίξει δρόμους. Ο ναρκισσισμός, ωστόσο, μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ελαττώματα, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης.

Οι ερευνητές, έκαναν την πιο απλή ερώτηση στους 2.200 συμμετέχοντες, οι οποίοι απαντούσαν σε κλίμακα 1 (δεν ισχύει για εμένα) έως 7 (ισχύει πάρα πολύ για εμένα):

«Κατά πόσο συμφωνείτε με τη δήλωση “Είμαι νάρκισσος”;»

Τόσο απλά. Επειδή υπήρχε περιορισμένος χρόνος απάντησης, το περιθώριο σκέψης ήταν ελάχιστο και οι ερωτηθέντες ήταν (αναγκαστικά) ειλικρινείς. Με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικοί είδαν ότι όταν βρίσκονται υπό πίεση, οι νάρκισσοι εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά τους αβίαστα. Φυσικά, τόνισαν ότι δεν αρκεί μία μόνο ερώτηση για να διαγνωστεί ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.