WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τοξικές συμπεριφορές που έχεις απέναντι στον εαυτό σου και βλάπτουν τις σχέσεις σου με τους άλλους


JTeam

18 Ιανουαρίου 2022

5 τοξικές συμπεριφορές που έχεις απέναντι στον εαυτό σου και βλάπτουν τις σχέσεις σου με τους άλλους
Μήπως αναγνωρίζεις κάποιο από τα παρακάτω παραδείγματα των ειδικών;

Μπορεί συχνά να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί η δική σου συμπεριφορά να είναι τοξική; Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα και η αποδοχή, το κλειδί για να το αποφύγεις στο μέλλον και να σεβαστείς πρώτα από όλα τον εαυτό σου.

Οι ειδικοί παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν υιοθετείς τοξικές συμπεριφορές πρώτα από όλα στη σχέση με τον εαυτό σου και στη συνέχεια, στη σχέση σου με τους άλλους.

1. Καταπιέζεις συναισθήματα

Πολλές φορές, καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αντί να τα αντιμετωπίζουμε, καθώς έτσι πιστεύουμε ότι θα νιώσουμε ήρεμοι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η τακτική είναι αρκετά λανθασμένη καθώς δεν αφήνουμε μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου να εκδηλωθεί με αποτέλεσμα να επιστρέφει υποσυνείδητα αργότερα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη.

Στην περίπτωση που είχαμε υιοθετήσει μια υγιή συμπεριφορά και δεν τα καταπιέζαμε, δεν θα κινδυνεύαμε από καμία μελλοντική συναισθηματική έκρηξη που τις περισσότερς φορές δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε από πού προέρχεται.

2. Ξεπερνάς τα όρια της ανεξαρτησίας

Η ανεξαρτησία είναι επιθυμητή και υγιής όταν δεν γίνεται υπερβολική. Όταν αγγίζει υπερβολικά επίπεδα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τοξική συμπεριφορά καθώς θα νιώσεις ότι παραβιάζεται εύκολα αν κάποιος προσπαθήσει να σε πλησιάσει.

Η καλύτερη λύση είναι να αναζητήσεις την ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία που επιδιώκεις και τον τρόπο που χτίζεις τις σχέσεις με τους γύρω σου.

3. Θες να ελέγχεις τα πάντα

Ναι, θες να έχεις τον έλεγχο των πάντων και αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις να γίνονται λάθη, κάτι το οποίο είναι αδύνατο. Πέρα από το κακό που κάνει στον εαυτό σου αυτή η προβληματική συμπεριφορά, είναι εξαντλητική και για τα άτομα που είναι στη ζωή σου. Ως γνωστόν, η τελειομανία μπορεί να γεννήσει την ανασφάλεια και το αίσθημα του ανικανοποίητου γι' αυτό καλό είναι να την αποφύγεις.

4. Δεν κάνεις σωστό ύπνο

Αδιαφορείς για τις ώρες που αφιερώνεις στον ύπνο και αυτό είναι μέρος μιας αρκετά τοξικής συμπεριφοράς απέναντι σε σένα. Μπορεί να πιστεύεις ότι αν κοιμάσαι λιγότερες ώρες, θα προλάβεις να κάνεις περισσότερα πράγματα μες στη μέρα αλλά αυτό μόνο παραγωγικότητα δεν θα σου φέρει. Προσπάθησε να κάνεις έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο και θα δεις αλλαγή, όχι μόνο στη σωματική σου υγεία αλλά και στην ψυχική, που διαφυλάσσει τις σχέσεις σου.

5. Προσπαθείς να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους

Αυτή η συνήθεια δεν θα είχε καμία αρνητική επίπτωση αν στην προσπάθεια σου να ευχαριστείς πάντα τους άλλους, δεν παραμελούσες εσένα. Αυτό που καταφέρνεις είναι να θυσιάσεις τα θέλω σου και τις δικές σου ανάγκες για να είναι όλοι οι άλλοι χαρούμενοι εκτός από σένα και αυτό από μόνο του είναι η αρχή μιας εντελώς τοξικής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.