WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή είναι η λέξη που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος σου


JTeam

4 Ιουλίου 2022

Αυτή είναι η λέξη που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος σου
Luise and Nic on Unsplash
Ακούμε συνέχεια ότι είναι πολύ πιο εύκολο να δίνουμε συμβουλές στους άλλους παρά στον εαυτό μας. Ή τελικά, μήπως όχι;

Όταν μας συμβαίνει κάτι, είναι πολύ πιο δύσκολο να το διαχειριστούμε ενώ όταν οι άλλοι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, είμαστε σε θέση να τους δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές για να ξεπεράσουν το άγχος τους.

Όταν ο φίλος μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, σχεδόν αβίαστα μας έρχεται η απάντηση- συμβουλή ακριβώς επειδή βλέπουμε τα πράγματα από απόσταση και συνεπώς πιο ψύχραιμα. Αντίθετα, όταν αντιμετωπίζουμε μια δική μας δυσκολία, ως εσωτερικοί παρατηρητές τείνουμε να βυθιζόμαστε αντί να βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα.

Όταν δουλεύουμε για παράδειγμα σε ένα περιβάλλον που μας προκαλεί υπερβολικό στρες, δεν μας είναι το ίδιο εύκολο να σκεφτούμε την ιδέα της παραίτησης, όπως θα συμβουλεύαμε έναν φίλο μας. Όλο αυτό μπορεί να αλλάξει εύκολα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αντί για την αντωνυμία «εγώ», αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το «εσύ».

Με αυτό το κόλπο, ουσιαστικά δημιουργούμε μια «ψυχολογική απόσταση» από τον ίδιο μας τον εαυτό που μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε ευκολότερα το άγχος και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για εμάς. Κάπως έτσι τα συναισθήματά μας γίνονται πιο διαχειρίσιμα με αποτέλεσμα η κατάσταση που βιώνουμε, να μην έχει πια τη μορφή απειλής.

Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες στο δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για να δράσουμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε πιο εύκολα ένα πρόβλημα. Έτσι οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις γίνονται πιο ελεγχόμενες και αυτό δίνει χώρο σε περισσότερη δράση.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα βρεθείς σε μια κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, αντί να πεις «εγώ», δοκίμασε να πεις «Εσύ μπορείς να το ξεπεράσεις» ή ακόμη καλύτερα χρησιμοποίησε το όνομα ενός αγαπημένου σου σούπερ- ήρωα ή κάποιου που θαυμάζεις πολύ, όπως: «Ο Spider- Man θα ξεπεράσει σίγουρα και αυτό το πρόβλημα. Γιατί πάντα τα καταφέρνει».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.