WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το είδος της ευφυΐας που πρέπει να εξελίξεις αν θες να γίνεις ηγέτης


JTeam

23 Σεπτεμβρίου 2022

Το είδος της ευφυΐας που πρέπει να εξελίξεις αν θες να γίνεις ηγέτης
pexels
Δεν υπάρχουν στεγανά γύρω από το πόσο μπορούμε να εξελίξουμε τη νοημοσύνη μας και αν θες να εκτοξεύσεις τα επίπεδα του δείκτη σου και να γίνεις μια ισχυρή ηγετική μορφή, ο ψυχολόγος Raymond Cattell κάνει λόγο για τις δύο κυριότερες μορφές νοημοσύνης, τη «ρευστή» και την «παγιωμένη»

Νομίζεις ότι είσαι έξυπνος; Όταν η συζήτηση πάει στον δείκτη ευφυΐας, ξέρουμε ότι υπάρχουν συνήθως δύο κατηγορίες ανθρώπων (τουλάχιστον, όπως μας έχει μάθει το εκπαιδευτικό σύστημα). Από τη μία, οι χαρισματικοί και οι ταλαντούχοι και από την άλλη, όσοι έχουν λανθασμένες και ξεπερασμένες απόψεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στεγανά γύρω από το πόσο μπορούμε να εξελίξουμε τη νοημοσύνη μας και αν θες να εκτοξεύσεις τα επίπεδα του δείκτη σου, ο ψυχολόγος Raymond Cattell κάνει λόγο για τις δύο κυριότερες μορφές νοημοσύνης, τη «ρευστή» και την «παγιωμένη». Η «ρευστή» νοημοσύνη είναι αυτό που ουσιαστικά νομίζεις ότι είναι η ευφυΐα. Είναι η ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι η ταχύτητα και ο τρόπος που λειτουργείς πνευματικά σε κάτι άγνωστο και απρόοπτο και οι νέες σου δεξιότητες. Όλο αυτό απογειώνεται στα 30 σου.

Μετά ανοίγει ο δρόμος για την «παγιωμένη» νοημοσύνη, που είναι η ικανότητά σου να συνδέεις γεγονότα και να παρατηρείς μοτίβα και καταστάσεις. Κάπως έτσι συνδυάζεις πληροφορίες κι εμπειρίες, αποκτώντας μια βαθιά και ουσιαστική γνώση. Το συγκεκριμένο είδος ευφυΐας είναι ιδανικό για ηγετικούς ρόλους οπότε αν ονειρεύεσαι να κατακτήσεις μια τέτοια θέση, μπορείς να το πετύχεις με δύο τρόπους.

1. Κάνε συλλογή από εμπειρίες

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είσαι καλός σε κάτι. Απλώς δοκίμασε νέα πράγματα. Μάθε μια γλώσσα, πειραματίσου με ένα μουσικό όργανο, διάβασε ένα μυθιστόρημα σε μια άλλη γλώσσα. Όλα αυτά είναι μέρος της «ρευστής» νοημοσύνης σου και σου μαθαίνουν πως μπορείς να φτάσεις όπου θες χωρίς κανένα όριο. Η όλη ικανοποίηση που θα λάβεις από την επαφή σου με το άγνωστο και το ανεξερεύνητο, θα σου δείξει τον δρόμο προς αυτό που ορίζεται «παγιωμένη νοημοσύνη» και θα σου φέρει την επιτυχία.

2. Ήρθε η ώρα για συνδυασμό και σύνθεση

Η σοφία έρχεται από τη γνώση, την εμπειρία και την καλή κρίση. Αυτός είναι και ο ορισμός της «παγιωμένης ευφυΐας. Σε αυτή τη φάση, αξιοποιείς όλες τις γνώσεις που έχεις λάβει στη ζωή σου και τις εμπειρίες, ακριβώς γι' αυτό στα 40 και τα 50 σου μπορείς να συμβουλεύεις, να διδάσκεις και να μεταφέρεις όσα έχεις μάθει. Κάπως έτσι πετυχαίνεις στη δουλειά και στη ζωή και μπορείς να κατορθώσεις ό,τι έχεις βάλει σαν στόχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.