WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ήξερες ότι αποφεύγοντας το άγχος, αγχώνεσαι περισσότερο;


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2022

Ήξερες ότι αποφεύγοντας το άγχος, αγχώνεσαι περισσότερο;
pexels
Αν σε μπερδέψαμε, καλό είναι να διαβάσεις όσα έχουν να σου πουν οι ειδικοί

Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο άγχος είναι πολλές. Λογικά γνωρίζεις ήδη ότι το υπερβολικό στρες επηρεάζει την περίοδο σου αλλά και ότι τα φυσιολογικά του όρια μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία σου. Αυτό που μάλλον όμως δεν ξέρεις, είναι ότι αποφεύγοντας το άγχος, αγχώνεσαι περισσότερο!

Δεν πρόκειται για μικρό γλωσσοδέτη αλλά για πραγματικότητα καθώς με αυτόν τον τρόπο, βάζεις τον εαυτό σου σε έναν φαύλο κύκλο άγχους. Το να αποφεύγεις ένα άτομο ή μία κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά όταν το κάνεις επανειλημμένα, το άγχος σου χειροτερεύει και η διαδικασία, στην οποία υποβάλλεις τον εαυτό σου, ορίζεται ως "anxious avoidance".

Η αποφυγή του συγκεκριμένου συναισθήματος ουσιαστικά στο επιστρέφει στο διπλάσιο και αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Jacqueline Carson, επειδή «η αποφυγή προκαλεί το μοτίβο της αρνητικής ενίσχυσης».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υποσυνείδητα, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να δουλεύει σκληρά για να σε κρατήσει ασφαλή οπότε κάθε φορά που ο κίνδυνος πλησιάζει, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, το οποίο σε βάζει σε "fight or flight" αντίδραση, γεμίζοντας τον οργανισμό σου με κορτιζόλη που σε γεμιζει φόβο.

Τα συναισθήματα που προσπαθείς να καταπιέσεις, εντείνουν τις αρνητικές σκέψεις κι έτσι ο κύκλος γίνεται αέναος (μέχρι τουλάχιστον να καταφέρεις να διαφύγεις από αυτόν). Αυτού του είδους η αποφυγή αρχίζει σταδιακά να λειτουργεί σαν μηχανισμός άμυνας, μόνο που δεν πιάνει.

Για την ακρίβεια, με το να αποφεύγεις συγκεκριμένα μέρη, ανθρώπους και καταστάσεις υποσυνείδητα αρχίζεις να πιστεύεις όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος γύρω σου είναι ένα επικίνδυνο μέρος και είναι πιο ασφαλές να απέχεις από αυτόν.

Κάπως έτσι, το άγχος αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονο ακριβώς επειδή προσπάθησες να το αποφύγεις. Και αποφεύγοντάς το, μόνο το εντείνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.