WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H «σκοτεινή τριάδα» του Μακιαβέλι - Τι σημαίνει στη ψυχολογία και πως θα μάθεις αν ανήκεις και εσύ σε αυτή


JTeam

24 Μαρτίου 2023

H «σκοτεινή τριάδα» του Μακιαβέλι - Τι σημαίνει στη ψυχολογία και πως θα μάθεις αν ανήκεις και εσύ σε αυτή
Ναρκισσισμός, μακιαβελισμός και ψυχοπάθεια: Τα 3 είδη προσωπικότητας που συνδέονται από την έλλειψη ενσυναίσθησης

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές θεωρίες στον κόσμο της ψυχολογίας, η οποία μας βοηθά να εντοπίσουμε τόσο τις «προβληματικές και σκοτεινές προσωπικότητες», όσο και να συνειδητοποιήσουμε, αν και εμείς οι ίδιοι ανήκουμε σε τέτοια κατηγορία.
Ουσιαστικά, τη θεωρία ανέπτυξε ο Μακιαβέλι μιλώντας για 3 είδη προβληματικής προσωπικότητας, τα οποία έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Όπως φαίνεται, ένα πράγμα κάνει μια προσωπικότητα επικίνδυνη και αυτό είναι η απουσία ενσυναίσθησης. Η σκοτεινή τριάδα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ναρκισσισμού , του Μακιαβελισμού και της Ψυχοπάθειας. Ονομάζονται «σκοτεινά» λόγω των κακών συμπεριφορών τους.

Η έρευνα για τη σκοτεινή τριάδα χρησιμοποιείται στην εφαρμοσμένη ψυχολογία , ειδικά στους τομείς της εγκληματολογίας , της κλινικής ψυχολογίας και της διαχείρισης των επιχειρήσεων . Τα άτομα που έχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να διαπράξουν εγκλήματα, να προκαλέσουν κοινωνική δυσφορία και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, τον γάμο ή σε έναν οργανισμό, ειδικά αν βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Τείνουν επίσης να είναι λιγότερο συμπονετικοί, ευχάριστοι, συμπαθητικοί, ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν να ακολουθούν τις λεγόμενες «γρήγορες» στρατηγικές ζωής (fast life strategy). Αυτού του είδους η στάση ζωής περιλαμβάνει απερίσκεπτες δράσεις, χρήση ναρκωτικών, ταραχώδη ερωτικής ζωή και διαπροσωπική επιθετικότητα.

Jenny.Gr

- Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, κυριαρχία στους άλλους, υπερηφάνεια , εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης . Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι ο ναρκισσισμός έχει σημαντική σχέση με την ψυχοπάθεια.

- Ο μακιαβελισμός χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση και εκμετάλλευση των άλλων, απουσία ηθικής , κυνικότητα, μη συναισθηματική σκληρή αναισθησία και υψηλότερο επίπεδο εγωϊστικού προσωπικού ενδιαφέροντος .

- Η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από συνεχή αντικοινωνική συμπεριφορά , παρορμητικότητα , εγωισμό , πονηρά και μη συναισθηματικά γνωρίσματα και ασυνειδησία – χωρίς τύψεις. Πιστεύουν στη διαπροσωπική χειραγώγηση ως το κλειδί για επιτυχία στη ζωή. Παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα παρορμητικότητας και αναζήτησης συγκίνησης .

Για να δεις αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες προσωπικότητας, μπορείς να ακολουθήσεις το τεστ του Machiavelli

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.