WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτές οι «αθώες» φράσεις είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του fat-shaming


JTeam

31 Μαρτίου 2023

Αυτές οι «αθώες» φράσεις είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του fat-shaming
pexels
Καλό θα είναι να μην τις λες ούτε για πλάκα

Χοντροφοβία, fat phobia, fat shaming. Πες το όπως θες ή μάλλον μη το ξεστομίσεις ποτέ γιατί το νόημα είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις εκδοχές. Αν χρησιμοποιείς τον όρο, σημαίνει ότι κοροϊδεύεις, υποβιβάζεις και μιλάς με άσχημα λόγια για τα άτομα που έχουν περισσότερο βάρος από εκείνο που ορίζεται ως «φυσιολογικό». Με λίγα λόγια φέρεσαι χειριστικά απέναντί τους και όταν γυρνούν την πλάτη, χρησιμοποιείς τις πιο προσβλητικές φράσεις εναντίον τους. Αλήθεια, γιατί; Τι ακριβώς είναι αυτό που σου δίνει το δικαίωμα να κρίνεις την εμφάνιση και τα κιλά των άλλων;

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί από εμάς ακόμη και σήμερα, που χρησιμοποιούν τις πιο χαρακτηριστικές fat- shaming φράσεις. Ακούγονται παντού γύρω μας, πίσω από μια χειρονομία, έναν ψίθυρο, ένα βλέμμα. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν καν ότι τις ξεστομίζουν ή ότι είναι προσβλητικές ενώ κάποιοι άλλοι, (και αυτό είναι πολύ χειρότερο), δεν νοιάζονται καν αν πληγώσουν ή προσβάλλουν τους αποδέκτες.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως οι παρακάτω φράσεις είναι οι πιο χαρακτηριστικές, ή μάλλον τα σύμβολα της χοντροφοβίας και καλό είναι να μην τις πεις ποτέ (αν δεν το έχεις κάνει ήδη), ούτε για πλάκα:

«Έχασες βάρος! Ομόρφυνες»

Πρόκειται για μια φράση που έρχεται αυτομάτως στο μυαλό κάποιων αλλά χρησιμοποιώντας τη, είναι σαν να λες στον άλλον ότι πριν δεν ήταν όμορφος. Δεν θα έπρεπε καν να σχολιάζεις το βάρος ενός ατόμου και να κρίνεις την εικόνα του, πόσο μάλλον να του λες τι είναι αυτό που σύμφωνα με τη δική σου (αχρείαστη) γνώμη τον κάνει όμορφο.

«Δεν είσαι χοντρή/ος, είσαι όμορφη/ος»

Όπως εξηγεί η body image expert, Ivy Felicia στη HuffPost, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέσεις αυτά τα δύο γιατί δεν υπάρχει λόγος να συνδεθούν. Ακόμη κι αν νομίζεις ότι πρόκειται για κοπλιμέντο, δεν είναι. Είναι σαν να διαχωρίζει το βάρος από το να δείχνεις ωραίος και πίστεψέ μας, δεν είναι καθόλου ωραίο.

«Τουλάχιστον αδυνάτισες τώρα που αρρώστησες»

Αν κάποιος αρρώστησε, το μόνο που δεν θέλει να του πεις είναι κάτι τέτοιο. Αν για παράδειγμα, πέρασε Covid, καλύτερα να μην ξεστομίσεις ποτέ μια τέτοια φράση στην ανάρρωσή του. Σκέψου να το έκαναν σε σένα. Φανταστικό!

Υπάρχουν όμως και κάποιες φράσεις που ενδέχεται να έχεις πεις μόνος στον εαυτό σου και είναι το ίδιο προσβλητικές.

«Έχω μια cheat day»

Η κουλτούρα της δίαιτας είναι παντού, ζει ανάμεσά μας. Λέγοντας ότι έχεις μια cheat day, ουσιαστικά πείθεις τον εαυτό σου ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τρως σωστά και σου επιτρέπεις να έχεις μία μέρα όπου θα μπορείς να φας κάτι «κακό». Εντελώς λάθος.

«Θα κάνω κάτι κακό, θα υποκύψω σε αυτό το μπισκότο»

Αν λες συχνά κάτι τέτοιο στον εαυτό σου, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι «κακό» να τρως αυτό που λαχταρά η ψυχή σου. Αν φας ένα μπισκότο και χαλάσεις τη δίαιτα, δεν πρέπει να σκεφτείς καν έτσι. Το φαγητό δεν έχει καμία σχέση με τις ηθικές αξίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.