WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ρωτάς τους άλλους, όταν δεν έχουν όρεξη


JTeam

8 Ιουνίου 2023

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ρωτάς τους άλλους, όταν δεν έχουν όρεξη
Το να προσφέρεις συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν αυτή την τακτική, καθώς φαίνεται πως όντως βοηθά

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έγινε από τους New York Times, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τις δύσκολες στιγμές που κατά καιρούς όλοι έχουμε στην καθημερινότητά μας. Μια δασκάλα του δημοτικού από τη Νέα Υόρκη, παρατήρησε πως τα παιδιά, αντιδρούσαν πολύ καλύτερα σε μια συγκεκριμένη ερώτηση, τη στιγμή που για κάποιο λόγο «τα είχαν βρει σκούρα». Αντί λοιπόν η δασκάλα, να προσπαθήσει να ηρεμήσει το παιδί, ή να το αγνοήσει, άκουγε πρώτα το πρόβλημα και στη συνέχεια έκανε την εξής ερώτηση:

«Θες να σε βοηθήσω, να σε ακούσω ή να σε αγκαλιάσω;»

Αυτή η ερώτηση γινόταν σε κάθε παιδί το οποίο ήταν αναστατωμένο, και αφού είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τι πραγματικά είναι αυτό που επιθυμεί, αφού το έπαιρνε- δηλαδή αφού δεχόταν βοήθεια, μια αγκαλιά ή μια συζήτηση- μπορούσε στη συνέχεια να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το πρόβλημα του, και να το ξεπεράσει.

Πώς λειτουργεί αυτή η ερώτηση στους ενήλικες

Η δασκάλα είχε εντυπωσιαστεί από το πόσο βοηθούσε η ερώτηση αυτή τα παιδιά, και έτσι αποφάσισε να την ακολουθήσει και στις ενήλικες σχέσεις της. Κάθε φορά που είχε υπάρξει μια διαφωνία ή πρόβλημα στη σχέση της, έκανε ξανά αυτή την ερώτηση.

Συνειδητοποίησε πως και στους ενήλικες, αυτές οι λέξεις μπορούσαν να έχουν μεγάλη επιρροή. Μπορούσαν να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον, κατανόηση, αλλά και σεβασμό στις ανάγκες του άλλου, ο οποίος ήταν σε μια δύσκολη στιγμή. Τα παραπάνω φυσικά έχει αποδείξει και η επιστήμη, αφού τις φορές που εξομολογούμαστε ένα πρόβλημα ή που δεχόμαστε μια αγκαλιά ή που τέλος δεχόμαστε βοήθεια, μπορούμε να νιώσουμε ανακούφιση, αλλά και να διαχειριστούμε την κατάσταση πολύ καλύτερα.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της οξυτοκίνης, η οποία εκκρίνεται στον εγκέφαλό μας, όταν προβαίνουμε σε κάτι από τα παραπάνω. Η οξυτοκίνη με τη σειρά της, μας βοηθά να έχουμε καλύτερη διάθεση και να αντιμετωπίζουμε με πιο αισιόδοξο τρόπο τις καθημερινές προκλήσεις. Μέσα από αυτή την απλή ερώτηση, μπορείς να έχεις καλύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις, ενώ κυρίως μπορείς να βοηθήσεις ένα πρόσωπο που πραγματικά αγαπάς, αλλά δεν γνωρίζεις τι να κάνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.