5 σημάδια ναρκισσισμού

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

5 σημάδια ναρκισσισμού

Οι αρχαίοι Έλληνες τον περιέγραψαν χιλιάδες χρόνια πριν, στις μυθολογικές διηγήσεις τους. Ο λόγος γίνεται για το νάρκισσο ο οποίος ερωτεύτηκε τον εαυτό του και δεν μπόρεσε να σηκώσει τα μάτια του από το είδωλό του, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί να το κοιτά για πάντα.  Νάρκισσοι φυσικά υπάρχουν και στις ημέρες μας και μάλιστα είναι πολύ γοητευτικοί, αφού έχουν αυτοπεποίθηση και γνωρίζουν πώς να μας κερδίσουν. Το κακό όμως είναι ότι όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε απέναντι σας έναν τέτοιο άνθρωπο είναι ήδη πολύ αργά. διότι γνωρίζει πώς να σας κρατήσει κοντά του. Για να είστε προετοιμασμένοι δείτε μερικά σημάδια που τονίζουν οι ειδικοί ότι πρέπει να προσέξετε ώστε να καταλάβετε ότι έχετε απέναντι σας έναν νάρκισσο.

1. Λένε συχνά ψέματα

Οι ναρκισσιστές είναι επιρρεπείς στο ψέμα και στις υπερβολές και έχουν την τάση να καυχιούνται για τα προτερήματά τους. Επίσης προσπαθούν αν φανούν ανώτεροι και ξεχωριστοί γι αυτό και πολλές φορές παραμορφώνουν τα γεγονότα ώστε να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αυξήσουν την κυριαρχία τους.

2. Σπάνια παραδέχονται τα ελαττώματά τους

Πολλοί νάρκισσοι αντιδρούν στην κακή κρατική ή όταν νιώθουν ότι αμφισβητούνται. Σπάνια θα παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος, γι αυτό και στις σχέσεις τους είναι αρκετά ανταγωνιστικοί. Επίσης αν νιώσουν ότι έχουν ένα ελάττωμα θα καταφύγουν σε περισσότερα ψέματα ώστε να το κρύψουν.

3. Δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους

Οι ναρκισσιστές συχνά δημιουργούν μια ιδεατή εικόνα του εαυτού τους και προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο είτε στις προσωπικές είτε στις επαγγελματικές σχέσεις. Πολλοί βλέπουν τον εαυτό τους, ψευδώς φυσικά, ως παντοδύναμο και ικανό να πάρει όλες τις σοβαρές αποφάσεις. Επίσης πολλές φορές μπορεί να προσβάλλουν φίλους και γνωστούς κερδίζοντας έτσι τη σαδιστική ευχαρίστηση.  Στην οι ναρκισσιστές θέλουν να τους λατρεύουν και να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο.

4. Προκαλούν αρνητικά συναισθήματα

Οι ναρκισσιστές απολαμβάνουν να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα για έτσι νιώθουν δυνατοί και ανώτεροι. Επίσης πολλοί παρουσιάζουν απρόβλεπτες μεταβολές της διάθεσης τους και ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να τους απογοητεύσει και να τους αναστατώσει.

5. Είναι χειριστικοί

Οι ναρκισσιστές έχουν την τάση να παίρνουν αποφάσεις για άλλους χωρίς να τους ενημερώνουν. Χρησιμοποιούν επίσης το σύντροφό τους, το φίλο τους ακόμα και την οικογένειά τους για να πετύχουν αυτό που θέλουν ή για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Οι ναρκισσιστές διεξάγουν ψυχολογική χειραγώγηση μέσω της παραμόρφωσης της αλήθειας με σκοπό να αναγκάσουν τα θύματά τους  να νιώθουν λιγότερο σίγουροι.

 

More for you

 
 

Don't Miss