Μπορείτε να εντοπίσετε έναν ψυχοπαθή;

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μπορείτε να εντοπίσετε έναν ψυχοπαθή;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στις κοινωνικές μας σχέσεις. Υποθέτουμε ότι όλοι βλέπουμε τον κόσμο σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, ότι οι λέξεις σημαίνουν τα ίδιο πράγμα για όλους. Και υποθέτουμε ότι λίγο πολύ έχουμε την ίδια γνώμη για το σωστό και το λάθος.

 

Αλλά για ένα μικρό -αν και όχι τόσο μικρό- αριθμό ατόμων, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Είναι άνθρωποι δεν νιώθουν τύψεις ούτε συναισθάνονται τους άλλους, τα συναισθήματά τους είναι πολύ ρηχά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να μην ενδιαφέρονται καν αν ζείτε ή πεθαίνετε. Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται ψυχοπαθείς. Και μερικοί από αυτούς είναι βίαιοι εγκληματίες, δολοφόνοι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι το ίδιο.

Ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Χαρ είναι καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και δημιουργός του PCL-R, ενός τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης, που χρησιμοποιείται για να διαγνωστεί αν κάποιος είναι ψυχοπαθής. Ο Χαρ μελετάει άτομα με ψυχοπάθεια δουλεύοντας μαζί τους σε φυλακές και αλλού: «Με εκπλήσσει, όπως και όταν ξεκίνησα πριν από 40 χρόνια, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι συναισθηματικά τόσο αποσυνδεδεμένοι ώστε να θεωρούν ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι αντικείμενα που πρέπει να χειραγωγούνται και να καταστρέφονται χωρίς καμία ανησυχία», δήλωσε στην βρετανική Telegraph. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

More for you

 
 

Don't Miss